Pluimveehouders moeten worden vergoed voor de geleden schade veroorzaakt door fipronil-sjoemelaars.
ANP Pluimveehouders moeten worden vergoed voor de geleden schade veroorzaakt door fipronil-sjoemelaars.

Nederlandse luizenbestrijders aansprakelijk voor miljoenenschade fipronil

De ondernemers die in 2017 de Nederlandse pluimveesector in een diepe crisis stortten door stallen schoon te maken met het verboden middel fipronil, zijn aansprakelijk voor de miljoenenschade van pluimveehouders. De rechtbank in Arnhem heeft de bedrijven ChickFriend en ChickClean, alsook hun eigenaars veroordeeld in een zaak die was aangespannen door zo'n 120 pluimveehouders. Zij hebben recht op een schadevergoeding.

De rechtbank acht bewezen dat de eigenaars van de bedrijven wisten dat het bestrijdingsmiddel dat ze gebruikten tegen bloedluis, Dega-16, fipronil bevatte en dat het gebruik van dit chemische goedje verboden is. In hoge dosis is het schadelijk voor de gezondheid.

Schadeomvang Belgische pluimveehouders 

Dega-16 werd door de pluimveehouders onthaald als een wondermiddel tegen de parasiet, totdat bleek dat het illegale bestanddeel erin zat. Op bevel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moesten bedrijven massaal hun deuren sluiten. In ons land werden ruim 77 miljoen eieren vernietigd en 1,9 miljoen kippen geruimd door het fipronilschandaal. De schade die de Belgische pluimveehouders op die manier hebben geleden werd geraamd op 21 miljoen euro.

Schadevergoeding per pluimveehouder

In een afzonderlijke procedure voor de rechtbank zal de omvang worden vastgesteld van de schadevergoeding die de 120 pluimveehouders moeten ontvangen. Piet Hein van Spanje, de advocaat die de groep pluimveehouders bijstaat in deze procedure stelt dat het te vroeg is om daarop vooruit te lopen. Na de uitspraak zal duidelijk worden in hoeverre de pluimveehouders iets zullen terugzien van de tientallen miljoenen euro's die ze door de fipronilaffaire hebben verloren.

Op dit moment loopt er tevens een onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie naar een mogelijke strafrechtelijke vervolging. In ons land is de Belgische fabrikant van het middel reeds strafrechtelijk vervolgd.

Nederlandse staat niet verantwoordelijk 

De bloedluisbestrijders betoogden voor de rechter dat de NVWA aansprakelijk is voor de schade, omdat die tekortgeschoten zou zijn in het toezicht op het fipronilverbod. De rechtbank wees die eis af omdat ChickFriend en ChickClean zelf opzettelijk het verboden middel gebruikten.

Belgische leverancier niet aansprakelijk

De Belgische leverancier van het bestrijdingsmiddel Dega-16 is niet aansprakelijk gesteld. De luizenbestrijders beweerden nochtans dat hij zonder hen te informeren fipronil had toegevoegd aan het bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Volgens de rechter staat echter vast dat dit op verzoek van ChickFriend en ChickClean gebeurde.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jo Van Echelpoel

    En de producent? Er is geen enkele toepassing waarbij fipronil veilig gebruikt kan worden. De productie ervan is een misdaad op zich wat de deuren voor het ge(mis)bruik open zet. Weer 2x gestraft als gebruiker.

Lees meer