UNKNOWN

Nederlandse paars-plus klaar voor onderhandelingen

De Nederlandse informateur Herman Tjeenk Willink brengt vanochtend eindverslag uit aan koningin Beatrix. Hij heeft de geesten bij VVD, PvdA, D66 en GroenLinks rijp gemaakt om onderhandelingen over een paars-pluskabinet te beginnen. De bedoeling is dat de fractieleiders Mark Rutte van VVD, Job Cohen van PvdA, Alexander Pechtold van D66 en Femke Halsema van GroenLinks vanmiddag beginnen met onderhandelen.
 
Zaterdag concludeerden de vier partijleiders dat de onderhandelingen kunnen beginnen, ondanks dat de verschillen nog groot zijn. Bijna twee weken eerder zei Rutte nog, na gesprekken over paars-plus onder leiding van de eerste informateur Uri Rosenthal, geen perspectief te zien voor deze combinatie. Maar na diverse informele gesprekken stelde de VVD-leider het toch aan te durven.
 
Nadat Tjeenk Willink bij de koningin is geweest, wordt naar verwachting direct opvolging voor hem geregeld. Volgens het eindverslag van zijn voorganger Rosenthal zou zowel een informateur van VVD- als van PvdA-huize moeten proberen een kabinet te vormen rond de twee grootste partijen na de verkiezingen op 9 juni: VVD en PvdA. (anp/adv)

Lees meer