Getty Images

Nederlandse partij GroenLinks wil 70-plussers niet meer automatisch medische behandeling geven

De Nederlandse partij GroenLinks wil dat 70-plussers niet meer automatisch dezelfde medische behandeling krijgen als jongere mensen. De partij wil dat artsen in ziekenhuizen nauwer overleggen voor een therapie wordt opgestart. Dat moet overbehandeling tegengaan.

Het was Corinne Ellemeet van GroenLinks die de kat de bel aanbond in het actualiteitsprogramma EenVandaag op de AVROTROS. Zij vindt al langer dat eerst gekeken moet worden of een bepaalde ingreep – zeker als die ingrijpend of duur is – bij een oudere nog wel nuttig is. Want in bepaalde gevallen is dat niet zo en is het zelfs eerder een belasting voor de patiënt. Een nieuwe hartklep of een kankerbehandeling opstarten: dat mag niet meer vanzelfsprekend zijn, zo klinkt het.

Voorstel

Woensdag wil Ellemeet een voorstel op de tafel leggen waardoor geriaters vaker mee kunnen beslissen over bepaalde behandeling. Want zij zijn het die weten wat de impact op ouderen kan zijn en ze hebben nu vaak amper een stem in het kapittel.


Volgens Ellemeet blijft de patiënt wel centraal staan en gaat het niet in de eerste plaats om een besparingsmaatregel. Al kan dat wel een effect zijn. “Iedere patiënt heeft recht op de beste zorg”, zegt ze. “Jong of oud. Het gaat er mij om dat we goed moeten nadenken over wat de beste zorg voor die oudere patiënt precies is. De centrale vraag is: wat doen we de patiënt aan?”


Critici van het plan vrezen echter dat ouderen onder druk zullen komen te staan om zich niet te laten behandelen.

90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Joep van der Aa

    Lekker gestoorde gedachten, dan ben je net een paar jaar met pensioen en dat kan je de prullenbak in, groen links is van het pad af. Daar heb je dan je hele leven je afdrachten voor gedaan. Bah. Schaam jullie diep.

  • Nico Ingels

    Schandalig! Wat is de volgende stap? Gehandicapten niet meer helpen? Want die worden per slot van rekening ook niet ' beter' van een behandeling. Is dit wat het' linkse' groen links, als sociale partij voor ogen heeft? Misschien moeten ze zich maar A- socialisten gaan noemen.

Lees meer