YouTube

Nederlandse politicus gooit kerstcadeau voor de camera weg, Iran reageert woedend

Iran is woedend op de Nederlandse politicus Henk Krol. Reden? De fractievoorzitter van 50PLUS gooide vorige week in een uitzending van PowNews een kerstcadeau van de Iraanse ambassadeur in de prullenbak. Hij deed dat uit protest, want het geschenk -een zakje pistachenootjes- zou enkel aan mannen gegeven zijn.

De ambassade stuurt naar eigen zeggen jaarlijks geschenken en kaarten naar een aantal Nederlandse autoriteiten om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Dit jaar zijn de presentjes ook naar de Nederlandse fractievoorzitters gestuurd.

"Helaas beweert deze persoon nu dat de cadeaus alleen naar mannelijke ambtenaren gestuurd zijn", schrijft de ambassade in een verklaring. "Hij heeft de zaak duidelijk niet onderzocht en neemt een negatieve houding aan tegenover de Islamitische Republiek Iran. Wij sturen de geschenken naar verschillende Nederlandse autoriteiten, ongeacht hun geslacht." Ook het Iraanse parlement heeft de actie van Krol inmiddels veroordeeld.

Volgens de ambassade heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels spijt betuigd over de handelswijze van Krol. Veel Iraniërs die in Nederland wonen, eisen publieke excuses van hem.

"Beetje overtrokken"
Krol zelf vindt de reactie van Iran echter "een beetje overtrokken". "Het is precies mensonterend wat ik gedaan heb. Volgens mij reageren mensen alleen zo als er iets van klopt. Opvallend: ik heb van zes vrouwelijke Kamerleden gehoord dat ze geen nootjes ontvangen hebben. Ook mijn medewerkster, die het gaan navragen is, heeft dezelfde reactie gekregen."

Krol is naar eigen zeggen bereid om bij de ambassade langs te gaan voor een gesprek. "Maar dat dit tot in het parlement behandeld wordt, vind ik echt overdreven."

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pietertje Kamp

    Op zn trumps, er zijn andere manieren om je punt te maken.

  • Sharon Debeul

    Juist Gerard, Totdat men het in het hoofd ging halen om Afghanistan te gaan bombarderen naar het stenen tijdperk, eerst door de Sovjets dan daarna door de VS. En voor wat, om buitenlandse visies door het strot van de Afghaanse bevolking te duwen met bommen en raketten.

Lees meer