THINKSTOCK

Nederlandse politie raakt 200.000 euro kwijt bij undercoveractie

De Nederlandse politie is afgelopen voorjaar ruim 200.000 euro kwijtgeraakt tijdens een undercoveroperatie met een drugsbende in een hotel bij Apeldoorn. De blunder wordt al maandenlang verzwegen, zo schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

Het geld kwam van het ministerie van Justitie en werd gebruikt voor een 'pseudokoop' van 279.000 xtc-pillen. De politie wist weliswaar alle zeven drugsverdachten te arresteren. Daarbij is ook 27.500 euro teruggevonden, maar de rest van het geld is spoorloos, zo reageerde een woordvoerder van het openbaar ministerie in een reactie op het krantenbericht. De Nederlandse politie en justitie zijn een zoektocht begonnen naar de verdwenen 175.000 euro.

Ondanks de inzet van een speciaal geprepareerde geldkoffer, voorzien van een peilzender, verloren de observatieteams van de Nationale Recherche het geld uit het oog. De koffer werd uren na de operatie leeg teruggevonden achter de toog van een kroeg in Twello. De advocaat van verdachte O. (47) vindt het onbegrijpelijk dat de politie het geld bij de operatie is kwijtgeraakt.

De verdachten moeten nog worden berecht. De zegsman van het OM laat weten dat het verdwenen geld in een ontnemingsvordering zal worden teruggevorderd als het niet wordt teruggevonden.

Lees meer