2 De nieuwe bombrief
Politie De nieuwe bombrief

Nederlandse politie waarschuwt: zo ziet nieuwe bombrief eruit

De Nederlandse politie heeft een foto van de nieuwste bombrieven verspreid die vanmorgen kleine explosies veroorzaakten bij twee bedrijven in Amsterdam en Kerkrade. De foto is bedoeld om mogelijke nieuwe doelwitten te waarschuwen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De brieven verschillen van eerdere bombrieven die werden verstuurd naar Nederlandse bedrijven. Zo stond het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) deze keer niet als afzender op de bombrieven. De naam van dat bedrijf werd steeds als afzender misbruikt op de eerdere brieven. De politie benadrukt keer op keer dat het CIB niets met de zaak te maken heeft. De getroffen bedrijven zijn ook geen klanten van het CIB.

Een ander opvallend verschil is dat de geadresseerde op een geprint stuk papier in een geplastificeerd deel op de envelop is geplakt. Ook zijn er twee blauwe postzegels gebruikt.

De politie bracht ook bij de vorige brieven een waarschuwing naar buiten met een foto van een van de bombrieven, met de sticker van het CIB. Echte brieven die het CIB verzendt, worden hier nooit van voorzien: de afzender staat normaal gesproken gedrukt op de envelop. De nieuwe bombrieven hadden geen CIB-sticker en zijn daardoor waarschijnlijk geopend door nietsvermoedende medewerkers van de getroffen bedrijven.

2 Een foto van een van de eerdere bombrieven.
ANP Handouts Een foto van een van de eerdere bombrieven.

De verzender van de bombrieven die vandaag tot kleine explosies leidden in Kerkrade en Amsterdam en vorige maand werden verstuurd naar diverse andere bedrijven, eist een geldbedrag in bitcoins. Dat zegt de politie Amsterdam, die het onderzoek leidt. De verzender dreigt dat als betaling uitblijft, nieuwe brieven met explosieven worden verstuurd. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking het onderzoek kan schaden.

Jumbo-afperser

De zaak doet steeds meer denken aan die van afperser Alex O., de man die de Nederlandse supermarktketen Jumbo afperste, plaatste binnen één maand drie bommen en stuurde één bombrief. Ondertussen bleef O. in versleutelde e-mails 2000 bitcoins eisen. Daar ging hij mee door tot hij uiteindelijk kon worden gepakt.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    Blijkbaar zijn er die nog nooit via E commerce besteld hebben ,zo'n pakjes zijn ook "normaal" en ja ,adres zit steeds in een hoesje zoals Veronica hier aanhaalt

  • Veronica Voorhelst

    Ik ben professioneel met post bezig. Dat die noppenenvellope beplakt was met een plastic hoesje met daarin een gedrukt adres, was normaal. Dat moet zo als de brief dikker is dan 3 cm, dan wordt hij nl als pakje beschouwd.

Lees meer