Sigrid van Barlingen en haar vader in het ziekenhuis.
Sigrid van Barlingen Sigrid van Barlingen en haar vader in het ziekenhuis.

Nederlandse Sigrid is bang dat haar vader alleen moet sterven op corona-afdeling: “Ik mag nog één keer twee uur naast zijn bed zitten”

Een vrouw uit de Nederlandse gemeente Zoetermeer bij Den Haag heeft op Twitter aangrijpende beelden gedeeld van haar stervende vader (76). De man ligt op de speciale corona-afdeling van het universitair ziekenhuis in Leiden en ze is bang dat ze er niet bij zal kunnen zijn als zijn allerlaatste momenten aanbreken. Bezoek is er heel beperkt en Sigrid van Barlingen kreeg vandaag te horen dat ze nog maar één keer twee uur naast zijn bed mag zitten.

De vader van Sigrid werd vorige week zondag plots ziek. Hij voelde zich ellendig en had last van diarree. Het waren geen typische coronaklachten – zoals koorts, een droge hoest en kortademigheid – maar in het ziekenhuis bleek toch dat hij het virus opgelopen had.

Afscheid

Vader en dochter moesten meteen afscheid nemen en de man werd naar de corona-afdeling gebracht. Bezoek is daar niet toegelaten, om het risico op besmetting te voorkomen en omdat het ziekenhuis spaarzaam om wil gaan met het beperkte beschermingsmateriaal. Alleen voor patiënten die stervende zijn, wordt een uitzondering gemaakt. En dan nog in beperkte mate.

“Ik mag nog één keer twee uur naast zijn bed zitten”, vertelt ze aan de Nederlandse nieuwszender RTL Nieuws. “De arts had ook tranen in zijn ogen. Ik was net nog bij mijn papa. Hij is zo zwak. Ik heb zijn hand vastgehouden, meer kan ik niet. Vannacht is een man gestorven zonder dat er iemand bij hem was. Vreselijk als mijn vader dat ook te wachten staat.”

Omslachtige procedure

De vrouw benadrukt dat ze veel bewondering heeft voor het personeel, dat erg hard moet werken. Het moet elke bezoeker ook door een omslachtige procedure begeleiden voor ze bij hun geliefde kunnen. “Je moet eerst heel goed je handen desinfecteren”, beschrijft Sigrid die. “Dan krijg je een beschermende schort aan, een speciale veiligheidsbril, mondkapjes en handschoenen. Vervolgens ga je door een soort sluis. Dan moet je je weer desinfecteren en wordt alles nog eens schoongemaakt. En dan mag je uiteindelijk naar binnen, begeleid door personeel. Heel onwerkelijk allemaal.”

Het ziekenhuis beklemtoont dat het zo goed als mogelijk tegemoet kan komen aan de wensen van de patiënten en hun naasten. “Maar door de bijzondere omstandigheden kunnen we mensen tot onze spijt niet uren laten waken bij hun geliefde in de laatste levensfase.”

Lees ook: “Dat moeke alleen is moeten gaan, breekt ons hart”: eenzaam begraven worden in tijden van corona (+)

Bekijk ook: Man van 95 uit Deinze genezen van coronavirus

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Desmet

    Lieve Monique, heel veel sterkte!

  • Natascha Cattoor

    Dat moet ongelooflijk hard zijn.Ik leef mee met de man en zijn dochter...

Lees meer