RV

Nederlandse techneuten ontwerpen doe-het-zelfbeademingsapparaat

Nederlandse technici hebben een basaal beademingsapparaat ontwikkeld waarvan ze het ontwerp binnenkort zullen vrijgeven. “Zo kan iedereen met basisgereedschap en technische vaardigheden de machine zelf in elkaar  zetten”, klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"We zijn hier vorige week mee begonnen omdat we lazen dat een groot tekort aan deze apparatuur dreigde", vertelt initiatiefnemer Pieter Peeters. "Deze machine voldoet aan de minimale eisen. We zijn momenteel hard aan het werk om het design helemaal af te maken, er komen voortdurend pakketjes binnen met onderdelen. In het gunstigste scenario zijn we morgen of overmorgen klaar." Als alles dan goed werkt, komt het ontwerp vrij beschikbaar op de website freebreathing.org.

Het meest ingewikkelde onderdeel is de printplaat die het apparaat aanstuurt. FreeBreathing heeft die zelf ontworpen en verwacht die in samenwerking met andere bedrijven op termijn op grote schaal te kunnen leveren. Het is ook mogelijk om het apparaat door andere computers te laten aansturen, maar die moeten wel op de juiste manier zijn geprogrammeerd.

370 euro
De makers gaan het apparaat zelf leveren voor 370 euro per stuk. Het kan worden aangestuurd door een telefoon-app. 

De certificering is wel nog niet rond. Bij de Duitse certificeringsinstantie TÜV duurt dat 18 weken. De techneuten hopen daarom op snelle medewerking van het ministerie van Volksgezondheid. "Het is een kwestie van urgentie. We weten dat een ander initiatief in Spanje binnen een dag gecertificeerd was", zegt Peeters. Hij en zijn collega's wachten overigens niet op officiële certificering voordat ze het ontwerp publiceren.

Lees ook: 

Arts bouwt één beademingsapparaat voor negen coronapatiënten tegelijk: “Werkt perfect”

Examens mogen, maar moeten niet: de onderwijsminister en experts verduidelijken hoe het verder moet met dit schooljaar (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer