In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan.
Thinkstock In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan.

Nederlandse tegenstanders zomertijd bieden petitie aan

Komend weekend gaat de zomertijd weer in en als het aan een Nederlandse belangengroep ligt, gebeurt dat voor het laatst. Actiegroep Stop de Zomertijd overhandigt donderdag in Brussel zevenduizend handtekeningen aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd.

De groep vindt het onzin dat elk halfjaar de klok verzet moet worden en CDA'er Schreijer-Pierik deelt die mening. "De regeling voor de zomertijd geeft een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven en de beoogde energiebesparing is nooit echt bewezen". De Europese Commissie onderzoekt op dit moment de effectiviteit van de zomertijd.

Energiebesparend?
Zaterdagnacht om 2 uur wordt de klok een uur vooruit gezet en duurt de nacht dus korter. Vooral dat het vanaf dan 's avonds langer licht is, vinden veel mensen prettig.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten, lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Rik Vanneste

    Om op vakantie te gaan wordt het uurverschil graag aangepast,soms 5 tot10 uur wat dan klagen voor 1uur. Voor mij mag het altijd zomeruur zijn

  • Rik Vanneste

    Om op vakantie te gaan is iedereen gewillig akkoord om uurwerk te verzetten, een groot probleem kan dit dus zeker niet zijn. Voor mij mag het altijd zomeruur zijn.