Shutterstock

Nederlandse toerist gedood door landmijn in Myanmar

In een regio in het noorden van Myanmar die populair is bij wandelaars, is een Nederlandse toerist om het leven gekomen toen hij op een landmijn stapte. Zijn Argentijnse reisgezellin raakte gewond. 

De wandelaars werden aangetroffen buiten het stadje Hsipaw in de noordelijke staat Shan, nabij een gebied waar het vaak tot gewapende confrontaties komt tussen regeringstroepen en etnische rebellen die strijden voor meer autonomie.

“Een van hen stierf door op een landmijn te stappen en de andere raakte gewond”, zegt Ko Myo van de lokale hulpverleningsorganisatie Charity Without Borders. “De vrouwelijke overlevende was schijnbaar in shock, dus we konden haar nog geen vragen stellen.” Het slachtoffer is een 40-jarige man uit Nederland, aldus Ko Myo.

Myanmar ligt bezaaid met landmijnen, een erfenis van een burgerconflict dat al tientallen jaren aanhoudt. In haar reisadvies voor Myanmar, voor het laatst heeft geüpdatet in oktober, ontraadt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reizen naar Hsipaw en verschillende andere delen van de staat Shan. Dit vanwege “burgerlijke onrust en een gewapend conflict.”

Niet de eerste keer

De Nederlander en zijn Argentijnse reisgezel zijn niet de eersten die het slachtoffer worden van een landmijn. In 2016 raakten twee 24-jarige toeristen uit Duitsland en hun gids in dezelfde regio gewond door granaatscherven toen een landmijn ontplofte. Dorpsbewoners brachten hen naar een ziekenhuis in Mandalay. De vrouw liep verwondingen op in haar arm en gezicht, haar vriend aan zijn romp en de gids aan zijn benen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer