Nederlandse zanger (105) noemt Hitler "goede kerel"

De Nederlandse acteur en zanger Johan Heesters, al sinds de jaren dertig in Duitsland actief, wordt morgen 105. Als het aan hem ligt, werkt hij nog wel een poosje door. Hij veroorzaakte wel ophef door in een interview Hitler een 'goede kerel' te noemen.

Heesters speelt dezer dagen de rol van keizer Franz Joseph in een theater in Hamburg en het is de bedoeling dat hij het ook op zijn verjaardag doet. De Duitse media besteden er veel aandacht aan. Ook in Nederland gaat de kroonverjaardag niet onopgemerkt voorbij. In een interview met De Wereld Draait Door liet Heesters zich verleiden tot ongelukkige opmerkingen over Adolf Hitler.

Op de vraag of Hitler een 'aardige vent' was, zei de hoogbejaarde: "Adolf Hitler, ja God, ik ken de man weinig. Een kerel, weet je, dat was hij, een goede kerel." Na de geschrokken bemoeienis van zijn vrouw zei hij:"Nu ja, dat was hij niet, maar tegen mij was hij aardig."
Heesters is erg geschrokken van zijn eigen interviewblunder. Volgens zijn echtgenote Simone Rethel was afgesproken dat het interview alleen om de over de komende verjaardag zou gaan en over Heesters' werk.

"Toen werd hij echter opeens overvallen door de journalist met vragen over Hitler en Stalin en werden hem ook nog eens heel doortrapt de woorden in de mond gelegd. Een 105-jarige is niet meer in staat op een dergelijke provocatie juist te reageren." (anp/adv)

UNKNOWN

Lees meer