De zonneauto NunaX die in vlammen opging.
Vattenfal Solar Team De zonneauto NunaX die in vlammen opging.

Nederlandse zonneauto brandt volledig uit op World Solar Challenge

De zonneauto NunaX van het Nederlandse team van de TU Delft is compleet verwoest nadat het voertuig in brand vloog tijdens de World Solar Challenge in Australië. Tim van Leeuwen, de bestuurder van de wagen, bleef ongedeerd. Op foto’s die het team via sociale media verspreidde is een felle brand te zien. Van de auto is niets meer over.

De auto van de TU Delft lag aan kop van de wedstrijd en had, met nog 300 kilometer te gaan, de overwinning voor het grijpen. Titelverdediger Delft, dat de World Solar Challenge al zeven keer won, nam de leiding in de wedstrijd woensdag over van het team van de Universiteit Twente.

lees verder onder de foto:

Het is de eerste keer in twintig jaar deelname van de TU Delft dat de finish niet wordt gehaald. Wat de reden is voor het vlamvatten van de zonneauto is volgens het team nog niet duidelijk.

Het Belgische Agoria Solar Team, dat oprukte naar de eerste plaats in de race, betuigt op Twitter zijn steun aan de Nederlanders. “We zijn ontstemd. In deze race worden teams, piloten en zonnewagens vaak tot aan hun grenzen gedreven, soms zelfs eroverheen. We zijn blij dat iedereen er ongedeerd uit is gekomen en we zullen ons nu focussen op onze eigen zonnewagen om ervoor te zorgen dat we veilig de finish in Adelaide halen.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Boden

    Hopelijk leren ze ervan en kunnen ze het elektrisch rijden hierdoor in de toekomst veiliger maken. Uiteindelijk is dat het doel van de wedstrijd, niet om hem te winnen.

  • Geert Landsman

    Lithium batterijen zijn bommen!

Lees meer