2
kos

Neergeschoten tiener belt Zweedse alarmcentrale, maar die gelooft hem niet

In het midden van de nacht belt een zwaargewonde 16-jarige jongen naar de Zweedse alarmcentrale. Hij en zijn vriend werden neergeschoten in Norrahammar en vechten voor hun leven. Maar de operator van de Zweedse noodcentrale gelooft het verhaal niet. De vrouw van de centrale onderwerpt de jongen die vergaat van de pijn aan een kruisverhoor.

"Het was zo frustrerend", getuigt de 16-jarige Zweed aan het lokale radiostation P4 Jönköping. "Ik schreeuwde dat ik doodging. Maar toch geloofde ze mij niet." Door de verspilde tijd kwam de hulp voor zijn 17-jarige vriend helaas te laat.

De 16-jarige herhaalt maar liefst zeven keer waar hij is aan telefoon. Terwijl hij duidelijk moeite heeft met praten en zijn oriëntatie blijft de vrouw hem de vraag opnieuw stellen. Nadat ze het nogmaals vraagt, verliest de jongen zijn geduld en begint hij te schelden. De operator repliceert gepikeerd dat hij op zijn taal moet letten. "Je hebt mijn hulp nodig, toch?"

"Hoezo een schotwond aan je hoofd?"
Ook bij het opsommen van de verwondingen reageert de vrouw achterdochtig. Een kogel kwam binnen langs zijn linkeroor en vond een weg naar buiten langs zijn rechteroog. Hij had ook nog enkele messteken rondom zijn nek. Terwijl de zwaargewonde jongen zijn pijn uitschreeuwt, stelt de vrouw belachelijke vragen. "Maar hoe kan je mij bellen als je een schotwond aan je hoofd hebt?" 

Volgens het management heeft de hele waslijst aan vragen van de operator de reactietijd niet bemoeilijkt. Na één minuut werd er al een ambulance ingeschakeld. Over de manier waarop de oproep beantwoord werd, stellen ze zich wel vragen. Hoewel er een intern onderzoek loopt naar het incident, werkt de vrouw nog steeds bij de centrale.

Intussen zijn twee 17-jarigen aangeklaagd voor moord en poging tot moord.

Het telefoongesprek kan je hieronder beluisteren.

Ik schreeuwde dat ik doodging, maar toch geloofde ze mij niet

16-jarig slachtoffer
2
Aftonbladet

Lees meer