Archiefbeeld van de haven van  Douala
Archiefbeeld van de haven van Douala

Negen Chinezen en 8 Oekraïners ontvoerd bij aanval op schepen voor kust van Kameroen

Negen Chinese en acht Oekraïense matrozen zijn gisteren ontvoerd bij een aanval door piraten op twee koopvaardijschepen in de territoriale wateren van Kameroen. Dit hebben een lid van de veiligheidsdiensten en een havenverantwoordelijke vandaag gemeld.

“Zeventien Chinezen en Oekraïners werden gekidnapt”, zei een hoge functionaris van de maritieme autoriteiten van Kameroen, die anoniem wou blijven. Hij preciseerde dat negen Chinese matrozen bij de aanval op hun koopvaardijschip werden gekidnapt.

Volgens de functionaris werden de aanvallen “waarschijnlijk” uitgevoerd door Nigeriaanse piraten, die wel vaker dergelijke ontvoeringen voor losgeld plegen in de Golf van Guinee, een van de gevaarlijkste wateren van de wereld.

Zeventien “Aziatische en Europese” matrozen werden ontvoerd bij aanvallen op “twee voor anker liggende schepen” voor de kust van Douala, bevestigde Noel Choong, het hoofd van het centrum voor informatie over piraterij van het IMB in de Maleisische hoofdstad. Een lid van de Kameroense veiligheidsdiensten dat anoniem wou blijven, bevestigde het bericht.

“De ontvoerde mensen zijn civiele matrozen”, preciseerde de maritieme functionaris van Kameroen. Hij voegde eraan toe dat de schepen goederen vervoerde. Na de ontvoeringen werden vanuit Douala en Cotonou zoekacties gelanceerd.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken deelde van zijn kant mee dat piraten gisteren voor de kust van Kameroen drie Russen en vijf andere bemanningsleden van een Deens vrachtschip hadden gegijzeld. Het schip, de Marmalaita, zou onder de vlag van de Caraïbische eilandstaat Antigua en Barbuda varen en werd volgens de mededeling bij de havenstad Douala aangevallen.

Russische diplomaten werken samen met de Kameroense autoriteiten en de eigenaars van het vaartuig aan “de spoedige vrijlating van de Russische burgers”, aldus het ministerie, dat de nationaliteiten van de andere bemanningsleden niet bekendmaakte. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer