Gezondheidswerkers maken zich klaar voor het afnemen van hiv-testen van de bewoners in Roka.
EPA Gezondheidswerkers maken zich klaar voor het afnemen van hiv-testen van de bewoners in Roka.

Nepdokter besmet 119 patiënten met hiv

Een dokter zonder diploma heeft een ware ravage aangericht in een dorpje in Cambodja. De man besmette minstens 119 patiënten met hiv. De Cambodjaan gebruikte besmette naalden voor de behandeling van zijn patiënten. Een team van experten is intussen aangekomen in Roka, een plaatsje in de provincie Battambang. Ze onderwerpen er nu honderden inwoners aan een hiv-test.

Yem Chhrin die aan de slag was als dokter werd intussen opgepakt op beschuldiging van 'het opzettelijk verspreiden van hiv, moord en het uitoefenen van medische praktijken zonder vergunning'. De man riskeert bij veroordeling een levenslange gevangenisstraf.

Intussen werden al 1.547 inwoners getest op hiv. Volgens de krant Phon Penh Post zijn minstens 119 inwoners van het plaatsje Roka besmet. Dat aantal kan nog oplopen want nog maar een derde van alle resultaten is bekend. "Het zullen er meer zijn maar het precieze cijfer gaan we niet vrijgeven", zegt Beng Sor, hoofd van 'Gezondheidscentrum' in Roka dat in totaal 9.000 inwoners telt. "Naast volwassenen werden ook kinderen en twee monniken besmet."

Op het arme platteland in Cambodja kunnen 'nepdokters' hun gang gaan. Ze komen vaak uit de dorpjes zelf en boezemen een groot vertrouwen in bij de plaatselijke bevolking dat zich geen professionele medische zorg kan veroorloven. Volgens experten gebeurt het wel vaker dat geneeskundigen in Cambodja naalden hergebruiken. Het drama in Roka is volgens hen dan ook geen uitzondering.

Een slachtoffer van de 'charlatan' is Yort Khoeun. De 62-jarige vrouw raakte in september besmet toen ze van Chhrin twee injecties kreeg met vitamines. De inspuitingen gebreurden met besmette naalden en de weduwe kreeg intussen te horen dat ook zij besmet is met hiv. De gevolgen zijn praktijken zijn niet te overzien. De besmette dorpelingen kunnen zich geen aidsmedicatie veroorloven en vrezen dat ze ook uitgesloten zullen worden in hun gemeenschap. Ze moeten het voorlopig ook alleen maar stellen met wat vitaminepreparaten.

Heak Sik, hoofd van het hiv/aids preventieprogramma in de provincie zegt dat het nog te vroeg is om de betrokken arts als hoofdschuldige aan te duiden. "Er kunnen meerdere bronnen van besmetting zijn maar heel wat inwoners die positief getest hebben, zeggen dat ze door hem behandeld werden." Chhrin zelf, heeft intussen toegegeven dat hij vaak dezelfde naalden gebruikte. volgens Beng Sor behandelde hij een twintigtal hiv-patiënten voor de verspreiding van het virus op grote schaal plaats had. Een aantal van hen is intussen overleden aan aids.

Een ervaren collega van Chhrin vindt het jammer dat hij nu met de vinger gewezen wordt. "Het is te makkelijk om een beschuldigende vinger uit te steken naar één man. Er zijn heel wat dokters met én zonder diploma actief en ze moeten vaak in erbarmelijke omstandigheden werken met deze catastrofale gevolgen. Deze zaak zou vooral moeten aangegrepen worden om meer hiv-testen uit te voeren en niet om een man zwart te maken", zegt ze anoniem in de krant The Phnom Penh Post.

Lees meer