Daniel Ortega
AFP Daniel Ortega

Nicaraguaanse regering: “Alle politieke gevangen vrijgelaten”

In Nicaragua heeft de regering vandaag gezegd dat ze alle politieke gevangen heeft vrijgelaten, op de dag waarop een deadline van negentig dagen verstreek. Volgens de oppositie zitten nochtans meer dan 80 oppositieleden nog altijd achter de tralies.

Regering en oppositie hadden 18 juni aangeduid als deadline voor de vrijlating van politieke gevangenen in het kader van het moeizame vredesoverleg tussen beide partijen. Sinds februari liet de regering van president Daniel Ortega meer dan 500 gevangenen vrij. Op 11 juni mocht ook de Belgische-Nicaraguaanse Amaya Coppens de cel verlaten. De geneeskundestudente had deelgenomen aan de grootschalige antiregeringsprotesten.

Volgens de overheid kunnen nu alle gevangenen "betrokken bij gewelddadige gebeurtenissen sinds april 2018" - toen de antiregeringsprotesten in Nicaragua van start gingen - "van hun vrijheid genieten", klinkt het in een mededeling.

Vredesonderhandelingen

De verenigde oppositie liet maandag echter al weten dat ze nog altijd wacht op de vrijlating van "meer dan 80 politieke gevangenen die nog steeds worden vastgehouden door deze meedogenloze regering". Anders dreigt ze ermee de vredesonderhandelingen definitief af te breken.

In Nicaragua heerst al meer dan een jaar onrust. Op 18 april 2018 braken de aanhoudende massale straatprotesten, die hardhandig door de ordediensten worden neergeslagen, tegen president Daniel Ortega uit. In totaal vielen volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan 300 doden en 2.000 gewonden. De Nicaraguaanse oppositie spreekt van een nog veel hogere balans.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer