3
Photo News

Nieuw record: meer dan 52.000 coronabesmettingen in VS, Trump maakt bocht over maskers

Expert Pierre Van Damme: “Dit is een virus dat echt profiteert van de situatie”

Het aantal besmettingen met het coronavirus in de Verenigde Staten is de afgelopen dag met een recordaantal van 52.898 toegenomen. Het is de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het virus. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. President Donald Trump lijkt intussen zijn mening over mondmaskers te hebben veranderd. In een interview met Fox Business zei Trump dat hij er “geen probleem” mee heeft om een masker te dragen en het zelfs al heeft gedaan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het is de zesde keer in een week tijd dat er in de VS meer dan 40.000 nieuwe gevallen werden genoteerd. Het land telt ondertussen 2,68 miljoen besmettingen. Het aantal doden in de VS als gevolg van Covid-19 is gestegen tot boven de 128.000. 

Gisteren werd het record ook al verbroken. Toen werden 47.000 nieuwe besmettingen geteld. De belangrijkste expert over infectieziekten in het land, viroloog Anthony Fauci waarschuwde eerder deze week al dat de cijfers zelfs snel zouden kunnen verdubbelen. “We hebben het duidelijk niet onder controle nu”, zei hij.

De stijgende trend is bovendien niet enkel te verklaren doordat er meer getest wordt, aangezien ook het aandeel positieve testen toeneemt. In Arizona blijkt bijvoorbeeld maar liefst 25 procent van alle testen positief te zijn. Voorlopig stijgt het aantal overlijdens nog niet zo snel als het aantal nieuwe besmettingen, maar veel staten tekenen wel nieuwe records op in de ziekenhuisopnames.

Lees verder onder de tweets

Staten nemen opnieuw maatregelen

Verschillende staten nemen ondertussen nieuwe maatregelen in een poging het virus in te dammen. In Californië, waar er gisteren 6.500 besmettingen bij kwamen, moeten grote delen van de staat weer op slot na de recordstijgingen van de afgelopen dagen. De versoepelingen van de maatregelen worden teruggedraaid voor de inwoners van Los Angeles en omstreken, en in 18 andere zwaar getroffen regio’s. De nieuwe lockdown geldt minstens drie weken.

Onder meer ook Michigan, Arizona, Florida en Texas kondigden maatregelen aan. In die laatste staat werden gisteren meer dan 8.000 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste van heel het land. In New York City is het aantal besmettingen dan weer aanzienlijk gedaald, maar toch stelt de burgemeester het opnieuw toelaten van klanten in restaurants langer uit. 

Trump gaat toch mondmasker dragen

President Trump gaat intussen wel een mondmasker tegen corona dragen als het “krap” wordt met andere mensen om hem heen. Trump was tot nu toe nauwelijks met een mondmasker in het openbaar te zien, ook al pleitten steeds meer partijgenoten de laatste dagen om dat toch te doen. In een interview met Fox Business verzekerde de president gisteren echter dat hij er “geen probleem” mee heeft om er eentje te dragen en het zelfs al heeft gedaan. “Ik hield er wel van hoe ik eruit zag”, zei hij. “Het was een donker, zwart masker.” Een verplichting vindt de president niet nodig.

Trump organiseerde onlangs in volle coronatijd een verkiezingsbijeenkomst met duizenden aanhangers, waarbij vrijwel niemand een masker op had. Volgens hem wordt meestal iedereen in zijn buurt getest.

Ik denk dat niemand staat te springen voor een tweede lockdown

Epidemioloog Pierre Van Damme

Epidemioloog Pierre Van Damme wijst er in een reactie aan HLN op dat net in situaties waar de maatregelen te snel worden afgebouwd of wanneer mensen zich niet aan de opgelegde afstand- en hygiëneregels houden, het virus vlug weer vrij spel krijgt. “Dan zie je meteen dat dit virus niet wacht.”

“Dit is een virus dat echt profiteert van de situatie.” Denk aan mensen die te dicht op elkaar zitten of de organisatie van grote massa-activiteiten. “Dan gaat dat virus daar heel goed van kunnen profiteren. Dat vertaalt zich in gigantische hoeveelheden nieuwe besmettingen de afgelopen dagen, en zeker gisteren in de Verenigde Staten”, aldus Van Damme. 

“De enige manier om dat aan te pakken, ook in de VS, is dan om bepaalde buurten of regio’s weer in lockdown te gaan plaatsen. Dat is precies wat we niet willen in België. We willen het versoepelen en geleidelijk aan weer leefbaar maken. Ik denk dat niemand staat te springen voor een tweede lockdown. Dus vragen we echt aan iedereen om rekening te houden met de huidige maatregelen, die eigenlijk perfect haalbaar zijn”, zegt de expert.

3 Een man met een mondmasker bezoekt het Petersen Automotive Museum in Los Angeles. Door de heropflakkering van het virus worden de versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid voor de inwoners van Los Angeles en omstreken.
AFP Een man met een mondmasker bezoekt het Petersen Automotive Museum in Los Angeles. Door de heropflakkering van het virus worden de versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid voor de inwoners van Los Angeles en omstreken.
3 Een waarschuwingsbord in Atlanta, Georgia, dat het 'coronagevaar' nog niet voorbij is.
EPA Een waarschuwingsbord in Atlanta, Georgia, dat het 'coronagevaar' nog niet voorbij is.

Lees meer