Beeld ter illustratie.
Getty Images Beeld ter illustratie.

Nieuw-Zeeland en EU willen persoonsgegevens uitwisselen in strijd tegen terrorisme

EU-landen en Nieuw-Zeeland moeten persoonsgegevens gaan uitwisselen in de strijd tegen terrorisme en andere zware misdaden. De Europese Commissie vraagt toestemming van de lidstaten om hierover te gaan onderhandelen, mede in het licht van de aanslagen in Christchurch van maart dit jaar. Een rechts-extremist schoot toen 51 moskeegangers dood.

Als het voorstel voor versterkte samenwerking wordt aanvaard, kan Europol persoonsgegevens gaan uitwisselen met Nieuw-Zeelandse veiligheidsdiensten. Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat terroristen vrij kunnen reizen, internet misbruiken of terreurdaden financieren.

Dat het land ver weg ligt, doet er niet toe. "Het gaat om waarden, niet om geografie", zei EU-commissaris Julian King (Veiligheid). De bescherming van persoonsgegevens is volgens hem gewaarborgd.

Met acht landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vinden al soortgelijke onderhandelingen plaats.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tamzin Andersen

    Zoiets is vanzelfsprekend en zou wereldwijd moeten gebeuren.

Lees meer