Rafael Grossi.
AFP Rafael Grossi.

Nieuwe baas Atoomagentschap ziet kernenergie als deel van oplossing voor klimaatverandering

Nucleaire technologie kan een rol spelen in de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering. Dat heeft de nieuwe baas van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) Rafael Grossi gezegd nadat hij vandaag werd ingezworen. Ook wil hij snel een bezoek aan Iran brengen.

"Kernenergie is geen deel van het probleem. Ze kan, voor zij die dat willen, een deel van de oplossing zijn", zei de ervaren Argentijnse diplomaat in Wenen. Hij zei ook dat hij die boodschap zal verkondigen op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Madrid.

Unaniem

De 58-jarige Grossi werd tijdens een vergadering van de 171 IAEA-lidstaten unaniem verkozen als hoofd van de organisatie voor een periode van vier jaar. Hij volgt Yukiya Amano op, die in juli tijdens zijn derde mandaat stierf.

Volgens Grossi werden er de jongste jaren drie dozijn kerncentrales opgestart. "In tegenstelling tot wat velen misschien denken, neemt kernenergie toe”, zei hij. Hij erkende dat veel mensen zich zorgen maken over de veiligheid van zulke installaties en beloofde met de IAEA te blijven werken aan wereldwijde veiligheidsstandaarden.

Relatie opbouwen met Iran

Grossi maakte ook duidelijk dat Iran een van zijn onmiddellijke prioriteiten is, aangezien hij het land snel wil bezoeken. Iran heeft verschillende bepalingen geschonden uit de deal die het in 2015 sloot met de grootmachten over zijn nucleaire programma, sinds Amerika zich eruit terugtrok. De IAEA moet Irans nucleaire activiteiten monitoren. “Ik moet een relatie opbouwen met Iran”, aldus de pas benoemde topman. Die relatie moet volgens hem “constructief” zijn, “geïnspireerd door wederzijds respect”. Tegelijk waarschuwde hij dat IAEA-controleurs streng maar rechtvaardig moeten zijn. “Een inspecteur is geen vriend”, klonk het. 

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Haaren

    Eindelijk nog eens iemand met gezond verstand, een realist. Zonnepanelen en windmolens zijn ook alles behalve milieuvriendelijk, en bovendien een sprookje. Je zal steeds een evenredige hoeveelheid snelopstartbare energiebronnen nodig hebben als back-up, en dat kan zeker niet met die supervuile batterijen!

  • Eric Grosemans

    Wij van WC eend... Nogal logisch dat de baas van het atoomagentschap zich uitspreekt voor kernenergie, moest hij dat niet doen zou hij niet lang meer baas zijn.

Lees meer