8 De voorpagina van People in januari 1997. De moord op de jonge schoonheidskoningin JonBenét Ramsey schokt de VS tot vandaag.
kos De voorpagina van People in januari 1997. De moord op de jonge schoonheidskoningin JonBenét Ramsey schokt de VS tot vandaag.

Nieuwe docu noemt 2 andere potentiële moordenaars van de kleine JonBenét (6)

Dat de amper zesjarige JonBenét Ramsey twintig jaar geleden in Colorado vermoord werd, is de aanleiding voor verscheidene tv-stations om de nooit opgeloste zaak weer op te rakelen. Eerder wezen de experts die CBS aan het woord liet JonBenéts negenjarige broertje, Burke, aan als moordenaar van zijn zusje. Maar de special die tv-zender HLN volgende week zal uitzenden, komt dan weer op de proppen met twee andere potentiële daders: de kerstman en de huishoudster.

Wat vaststaat, is dat de kleine JonBenét op tweede kerstdag dood werd aangetroffen in de kelder van het huis van de Ramseys in Boulder, Colorado. Maar hoe het meisje aan haar einde kwam, is nooit helemaal opgehelderd. Haar ouders en haar broer werden aanvankelijk verdacht, maar nadien ook weer van de lijst geschrapt. Tot CBS met een tweedelige tv-docu kwam waarin topspecialisten broer Burke tóch aanduidden als degene die JonBenét - per ongeluk weliswaar - had doodgeslagen met een zaklamp. Ouders John en Patsy Ramsey zouden de doodslag bewust gecamoufleerd hebben om hun zoon uit de handen van het gerecht te houden.

Maar in de tweedelige special over de zaak-JonBenét van HLN (onderdeel van CNN) wordt de focus gelegd op alternatieve theorieën. De insteek is daar: "En wat als iemand uit de directe omgeving van de familie, mét toegang tot hun huis, de moord gepleegd heeft?" Zo komen Bill McReynolds en Linda Hoffman Pugh in het vizier. De eerste wordt de 'kerstman-verdachte' genoemd, de laatste was huishoudster bij de Ramseys.
LEES HIERONDER VERDER

8
PhotoNews
8 'Kerstman' Bill McReynolds was dol op JonBenét, die hij een paar dagen voor de moord nog had bezocht.
rv 'Kerstman' Bill McReynolds was dol op JonBenét, die hij een paar dagen voor de moord nog had bezocht.

De kerstman

Bill McReynolds - gestorven in 2002 - had van zichzelf een lange, witte baard en deed verkleed als kerstman een aantal huizen in Boulder aan. Ook dat van de Ramseys, enkele dagen voor JonBenét dood werd gevonden op tweede kerstdag 1996. "Alle kinderen zijn bijzonder voor de kerstman", zegt hij in archiefbeelden. "Maar zij was nog wat specialer voor mij. Ze was erg attent en zorgzaam. Zij gaf de kerstman zélf een geschenk. Dat is zeldzaam." McReynolds zou een soort van vriendschapsband met JonBenét gehad hebben en er werd ook een briefje van hem gevonden in de vuilbak op haar kamer. Daarin stond dat JonBenét "na kerstmis een speciaal cadeau zou krijgen". McReynolds zei zelfs dat hij zo'n bijzondere relatie als met JonBenét zelfs niet met zijn eigen kinderen noch kleinkinderen had. JonBenét schonk McReynolds een buisje met sterrenglittertjes toen hij geopereerd moest worden aan zijn hart. Het was zijn wens dat dat na zijn dood vermengd zou worden met zijn assen.

Opmerkelijk is ook dat McReynolds en zijn vrouw, Janet, 22 jaar eerder verzeild waren geraakt in een soortgelijke situatie. Hun eigen dochter werd ontvoerd op tweede kerstdag in 1974 en was getuige van de verkrachting van een vriendinnetje. Nog opvallend: mevrouw Reynolds schreef een bizar toneelstuk in 1978 over een échte moord op een 16-jarig meisje uit Indianapolis, dat werd misbruikt en gefolterd. Haar lijk werd nadien achtergelaten in een kelder.

De Reynoldsen werden nooit formeel in verband gebracht met de moord. Toen er geruchten opdoken dat ze er toch iets mee te maken zouden hebben, verhuisden ze in alle stilte naar Cape Cod.
LEES HIERONDER VERDER

8 Poetsvrouw Linda Hoffman Pugh verdenkt mama Patsy van de moord op JonBenét maar was aanvankelijk zelf een verdachte.
rv Poetsvrouw Linda Hoffman Pugh verdenkt mama Patsy van de moord op JonBenét maar was aanvankelijk zelf een verdachte.

De huishoudster

Linda Hoffmann Pugh figureerde in de tv-reeks van CBS. Ze herhaalde er haar getuigenis over Burke Ramsey, die uitwerpselen aan de muren smeerde en in het bed van zijn zusje legde. Wat NIET herhaald werd, was dat Pugh en haar echtgenoot Mervyn aanvankelijk zélf op de verdachtenlijst stonden. Pugh had Patsy net voor Kerst een lening van 2.000 dollar gevraagd, zo getuigt agent Fred Patterson in de documentaire van HLN. Volgens hem hadden ze ook vrije toegang tot het huis van de Ramseys en zouden ze er JonBenét makkelijk ongemerkt kunnen weghalen. De politie vond in het huis van Pugh ook hetzelfde merk van plakband als die werd gebruikt om JonBenéts mond af te plakken.

Plugh schreef een boek over de zaak. Ook haar getuigenis uit 1999 liet ze daarin aan bod komen, wat wettelijk gezien niet mocht. Ze zei dat het gerecht zijn pijlen voornamelijk op Patsy, de moeder van JonBenét, richtte. Volgens Plugh leed Patsy rond de kerstperiode in 1996 aan stemmingswisselingen en maakte ze vaak ruzie met JonBenét. "Ik denk niet dat Patsy haar wou doden. Ik geloof echt dat het een ongeluk was dat maar bleef duren."
LEES HIERONDER VERDER

8 John, Burke en Patsy Ramsey.
rv John, Burke en Patsy Ramsey.

Waarom niet de Ramseys zelf?

Het blijft niet evident om de ouders van JonBenét te beschuldigen van de moord op hun dochter. Geen van beiden kwam eerder in opspraak voor kindermishandeling of huishoudelijk geweld. Mama Patsy kreeg destijds veel kritiek op haar rol als mentor van JonBenét die aan schoonheidswedstrijden deelnam, maar tegenwoordig kijkt niemand daar nog echt van op.

En de eventuele cover-up om hun zoon te beschermen? Dan zouden ze een nylon koord strak rond de hals van hun eigen dochter moeten gebonden hebben om zo een valse misdaadscène in de kelder op te zetten. Patsy Ramsey zou de kalmte - op zo'n dramatisch moment - moeten gevonden hebben om een fake losgeldbrief van bijna drie pagina's te schrijven in een onherkenbaar handschrift. Vervolgens zouden John en Patsy jaren gerouwd en tegen iedereen en alleman gelogen hebben. En bovendien ook de toen negenjarige Burke geleerd hebben te liegen.   

Waar de experten van CBS aan voorbijgingen of toch op z'n minst weinig geloof aan hechtten, is de veronderstelling dat JonBenét seksueel misbruikt werd. Nochtans werden er schaafwondjes in de schaamstreek van het meisje geconstateerd. Het blijft ook een feit dat het gerecht in 2008 via DNA-onderzoek de gezinsleden van JonBenét Ramsey vrijsprak van alle schuld.
LEES HIERONDER VERDER

8
ap

Andere verdachten?

In 2006 bekende ex-leraar John Karr de moord op JonBenét. Maar hij kon geen nieuwe info aanleveren en kon niet aantonen dat hij in Boulder was op het moment van de misdaad. Ook zijn DNA matchte niet met het DNA dat gevonden werd op het ondergoed van JonBenét.

Michael Helgoth was ook een verdachte destijds. Hij zou kort na de feiten zelfmoord gepleegd hebben, volgens CNN. Naast zijn lijk lag een stungun, een wapen waarvan de politie sporen vermoedde op de onderrug van JonBenét, én een honkbalpet met de letters SBTC, waarmee ook de losgeldbrief was ondertekend. Helgoths schoenafdrukken zouden bovendien overeenkomen met die gevonden werden aan het huis van de Ramseys. Hij zou verder gelijkaardige bekentenissen zoals die van Karr afgelegd hebben bij een vriend.

Geen enkele verdachte kon tot nog toe in verband gebracht worden met het aangetroffen DNA. Maar de CBS-docu toonde al aan dat dat DNA mogelijk tijdens het fabricatieproces op het kledingsstuk kwam.

In 2013 kwam aan het licht dat de 'grand jury' in 1999 wel degelijk gestemd had om de Ramseys aan te klagen, maar District Attorney Alex Hunter legde dat naast zich neer omdat hij vreesde dat hun schuld nooit kon bewezen worden. Dat het alsnog tot een proces zou komen, is voorlopig niet aan de orde. Daarvoor moet er eerst nieuw bewijsmateriaal aangeleverd worden.

En zo is de cirkel ook na twintig jaar dus weer helemaal rond. Wie heeft JonBenét Ramsey vermoord? De kans lijkt alleen maar groter geworden dat we het antwoord op die vraag nooit zullen weten.

8 John Karr bekende de moord, maar zijn verhaal klopte niet.
ap John Karr bekende de moord, maar zijn verhaal klopte niet.
8 Michael Helgoth stond ook op het verdachtenlijstje.
rv Michael Helgoth stond ook op het verdachtenlijstje.

Lees meer