PHOTO_NEWS

Nieuwe Europese sancties tegen Rusland van kracht

De Europese Unie heeft vandaag negentien bijkomende personen en negen entiteiten sancties opgelegd voor hun steun aan de separatistische strijd in het oosten van Oekraïne. Er staan zowel Oekraïeners als Russen op de lijst, onder wie twee Russische viceministers.

De 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie keurden de uitbreiding van hun sanctielijst vorige week maandag goed. Om ruimte te geven aan de vredesonderhandelingen die de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande leidden in Minsk, werd echter beslist om de inwerkingtreding van de nieuwe sancties met een week uit te stellen. Ondanks het feit dat in Minsk een akkoord werd bereikt, wordt de beslissing nog steeds uitgevoerd. Europa wil zo de druk hoog houden om het akkoord te implementeren.

De meest opvallende nieuwe namen zijn die van Arkady Bakhin en Anatoly Antonov, beiden viceminister van Defensie in Rusland. Volgens de EU zijn ze betrokken bij "het ondersteunen van de inzet van Russische troepen in Oekraïne". Ze geven mee gestalte aan het beleid van de Russische regering "dat de territoriale integriteit, de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van Oekraïne bedreigt". Er staan ook twee leden van het Russische parlement, de Doema, op de lijst.

De andere personen zijn ofwel functionarissen in de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne of zijn commandant bij gewapende separatistische groepen. Acht van de negen gesanctioneerde entiteiten zijn zo'n gewapende separatistische groep, de negende is de beweging Novorossiya (Nieuw Rusland).

Met de nieuwe uitbreiding staan er nu 151 individuen en 37 entiteiten op de sanctielijst. Hun financiële en andere tegoeden in Europa worden vastgezet, de individuen mogen bovendien de EU niet meer inreizen.

Lees meer