Jair Bolsonaro legde gisteren de eed af als nieuwe president van Brazilië.
AFP Jair Bolsonaro legde gisteren de eed af als nieuwe president van Brazilië.

Nieuwe extreemrechtse Braziliaanse president zet meteen aanval in op bescherming ‘inheemse grond’, ngo’s onder toezicht geplaatst

Ministerie van landbouw voortaan bevoegd voor afbakening gronden inheemse bevolking

De uiterst rechtse Jair Bolsonaro is nog maar net president van Brazilië, of hij heeft al een maatregel genomen die voor controverse zorgt. Het ministerie van Landbouw is voortaan bevoegd voor de afbakening van de gronden die aan de inheemse bevolking, voornamelijk indianen, worden toevertrouwd.

Tot nu toe zag de Nationale Stichting voor de Indianen (Funai) toe op de bescherming van de inheemse bevolking in Brazilië. Die gold als een krachtig beschermer van de belangen van indianen, de overheidsdienst ressorteerde onder het ministerie van Justitie. Maar nu krijgt de stichting het nieuwe ministerie voor de Vrouw, het Gezin en de Mensenrechten boven zich en krijgt het ministerie van Landbouw de bevoegdheid te bepalen welk land als ‘inheemse grond’ speciale bescherming geniet.

Bolsonaro, die gisteren de eed aflegde, benoemde Tereza Cristina da Costa tot minister van Landbouw. Zij is leidster van een parlementaire groep die de belangen van de agrobusiness verdedigt en pleit voor de ontginning van land. De agrobusiness was een belangrijke steunpilaar van de president tijdens zijn campagne.

Verdedigers van de zaak van de Indianen menen dat de beslissing van Bolsonaro neerkomt op het uit handen geven van het inheemse land aan de onverzadigbare machtshonger van de agrarische bedrijven.

Integratie

Brazilië telt 210 miljoen inwoners, onder wie nog geen miljoen ‘inheemse’ inwoners. Momenteel staat ruim 12 procent van de 8,5 miljoen vierkante kilometers die het land groot is, te boek als ‘inheems’. Ongeveer 98 procent van dat land is in het Amazonegebied. Bolsonaro heeft in zijn verkiezingscampagne gezegd paal en perk te willen stellen aan de claims van indiaanse stammen of nakomelingen van gevluchte slaven. Hij vindt dat die moeten integreren en niet afgeschermd in een soort wildpark moeten leven. Het land telt ook naar schatting honderd kleine stammen die nooit met de buitenwereld in contact zijn geweest.

De nieuwe Braziliaanse president wilde de ministeries van Landbouw en Milieu ook samenvoegen, maar stopte die maatregel in de ijskast na heel wat verontwaardigde reacties. 

Ngo's onder toezicht

Bolsonaro tekende vandaag ook een besluit waarin hij een van zijn ministers voor minstens 120 dagen de bevoegdheid geeft buitenlandse niet-gouvernementele hulporganisaties te controleren. Het kabinet van minister Carlos Alberto Dos Santos Cruz moet vanaf vandaag “de activiteiten en acties van internationale organisaties en ngo’s op het nationale grondgebied superviseren, coördineren, monitoren en begeleiden”. Wat dat betekent, is nog niet duidelijk.

Volgens de nieuwe president hebben de buitenlandse ngo’s de inheemse bevolking van Brazilië de afgelopen jaren “misbruikt en gemanipuleerd”, zo zei hij vandaag op Twitter.

Grote kuis in administratie

De regering van Bolsonaro liet vandaag weten dat het contractuele ambtenaren op ideologische basis zal ontslaan. “Wij zullen de moed hebben die de vorige regering misschien niet gehad heeft, namelijk het huis vanaf het begin schoonmaken”, aldus Onyx Lorenzoni, stafchef van de president.

Gisteren al liet Lorenzoni weten dat hij in zijn eigen administratie driehonderd ambtenaren zou ontslaan die aangeworven werden zonder dat ze slaagden in het ambtenarenexamen.

Alle andere ministeries moeten hetzelfde doen volgens Lorenzoni en hij voegde eraan toe dat de regering een soort van ideologische zuivering wil opstarten. “Het is de enige manier om op een efficiënte manier te regeren, en te doen wat de Braziliaanse samenleving in het stemhokje beslist heeft: een punt zetten achter de socialistische en communistische ideeën, die aan de basis liggen van de huidige chaos, de werkloosheid, de onveiligheid, de slechte gezondheidszorg en scholen die indoctrineren in plaats van onderwijzen.”

Bekijk ook ‘Braziliaanse Trump’ Bolsonaro legt eed af als president:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • WILLY ZACHEL

    Wat rechts genoemd word is meestal gewoon realistisch en links veelal onrealistisch en niet meer van deze tijd

  • Toran Korshnah

    We weten waar Rechts toe in staat is.Wie nu nog ultrarechts stemt leeft toch echt wel op een andere planeet de laatste 100 jaar...

Lees meer