2 De 18-jarige Théo Hayez verdween na een bezoek aan the Cheeky Monkey's bar in Byron Bay, zo’n 160 kilometer ten zuiden van Brisbane in de deelstaat New South Wales.
EPA De 18-jarige Théo Hayez verdween na een bezoek aan the Cheeky Monkey's bar in Byron Bay, zo’n 160 kilometer ten zuiden van Brisbane in de deelstaat New South Wales.

Nieuwe hoop in zoektocht naar Théo Hayez? “Vrijwilligers hebben mogelijk zijn pet gevonden”

Speurders hebben mogelijk een aanknopingspunt gevonden in de zoektocht naar de vermiste Théo Hayez. Op de plek waar zijn gsm een laatste teken van leven gaf, vonden vrijwilligers een baseballpet. Volgens vrienden lijkt die wel degelijk op het exemplaar dat de jongeman vaak droeg. DNA-onderzoek moet nu uitwijzen of die nieuwe hoop gewettigd is.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vondst gebeurde volgens The Daily Telegraph tien dagen geleden al. Het kleinood werd ontdekt in een bosje, op tweehonderd meter van het strand in Cape Byron. Vlakbij ligt ook een groot daklozenkamp. Het was aan de vuurtoren in die buurt dat zijn telefoon op 1 juni een laatste signaal uitzond.

Een foto van de pet werd naar zijn nicht Lisa gestuurd. Ook zij gelooft dat het hoofddeksel in kwestie wel eens van Theo zou kunnen zijn.

Seriemoordenaar?
Een forensisch expert uit Australië wierp eerder al de piste van een seriemoordenaar op. Hij ziet veel gelijkenissen tussen deze zaak en de verdwijning van een Britse en Franse backpacker.

Fransman Erwan Ferrieux (21) is vrijwel zeker dood. De drie botten die speervissers in juni vonden bij Port Macquarie waren van hem, zo maakte de politie eerder deze week bekend. Hij werd in februari voor het laatst gezien bij het populaire kustplaatsje, gelegen op een kleine 400 kilometer ten noorden van Sydney. Ferrieux was toen in het gezelschap van de Brit Hugo Palmer (20). Ze verdwenen na een nachtelijke zwempartij. De huurauto van de twee werd onbeheerd aangetroffen op een nabijgelegen parkeerterrein. Al hun bezittingen lagen nog in het voertuig. 

“Geen toeval”

Hayez verdween eind mei na een avondje stappen in de kustplaats Byron Bay, een kustplaats ten zuiden van Brisbane en 390 kilometer ten noorden van Port Macquarie. De Australische en Belgische politie zochten tevergeefs naar hem. 

Drie jongemannen met gelijkaardige profielen die verdwijnen in twee kustplaatsjes die voor Australische begrippen redelijk dicht bij elkaar liggen. Het zou naïef zijn om dat toevallig te noemen’’, zegt forensisch psycholoog Tim Watson-Munro (65) in Australische en Britse media. 

“De kans dat drie backpackers in korte tijd in dezelfde regio verdwijnen, is statistisch gezien erg onwaarschijnlijk. We weten dat seriemoordenaars het gemunt hebben op kwetsbare personen of mensen van wie de verdwijning niet meteen opgemerkt zal worden.” Hij beoordeelde de afgelopen veertig jaar de geestesgesteldheid van enkele beruchte criminelen uit Australië. 

Pacific Highway

Volgens de politie in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales is er tot nu toe niets dat wijst op een gewelddadig overlijden van Ferrieux en zijn er ook geen aanwijzingen voor een misdrijf bij de verdwijning van Palmer en Hayez. Om die reden koppelt ze de vermissing van de Belg vooralsnog niet aan die van de Fransman en de Brit. 

Logisch, vindt Watson-Munro. De algemene houding van de politie bij onderzoeken is volgens hem om mensen vooral niet bang te maken. “Niemand wil weten dat er een seriemoordenaar actief is die op en langs de Pacific Highway (de 790 kilometer lange kustweg tussen Sydney en Brisbane) naar slachtoffers zoekt. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar het tegendeel zou ook zomaar kunnen.”

2 De 21-jarige Erwan Ferrieux (l) en zijn één jaar jongere Britse reisgenoot Hugo Palmer op een opsporingsbericht van de politie.
EPA De 21-jarige Erwan Ferrieux (l) en zijn één jaar jongere Britse reisgenoot Hugo Palmer op een opsporingsbericht van de politie.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gilbert Van Eynde

    @Karine Roeland katachtigen spelen wel met hun prooi en jagen ook voor de 'fun'. Sommige soorten Arends spelen ook met hun prooi door ze steeds te laten vallen en weer op te vangen. Het lijkt me vrij logisch dat het 1 persoon is die deze jongens laat verdwijnen. Er is ook veel plaats in Australië om iemand vast te houden of te vermoorden zonder dat iemand die plaats ooit zou vinden.

  • Karine Roeland

    Dieren "moorden" meestal enkel als ze zich bedreigd voelen, honger hebben. Een dier verdedigd zijn territorium, dit kan je niet zeggen van seriemoordenaars. Dieren zijn geen seriemoordenaars, zij moorden niet enkel voor het plezier, mensen wel.

Lees meer