3 De regering versoepelde in de aanloop naar de verkiezingen van 21 juni de maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen.
AFP De regering versoepelde in de aanloop naar de verkiezingen van 21 juni de maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen.

Nieuwe lockdown van de baan na fel protest in Belgrado

De regering in Servië heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een geplande lockdown in Belgrado komt er na de felle protesten van de voorbije dagen toch niet, maar premier Ana Brnabic legt in de hoofdstad wel een verbod op voor bijeenkomsten met meer dan tien mensen.

Dinsdag en woensdag kwamen duizenden woedende manifestanten samen voor het Servisch parlement in Belgrado na de aankondiging door president Aleksandar Vucic dat er dit weekend een nieuwe lockdown komt. De manifestanten riepen om het ontslag van Vucic en protesteerden fel tegen de aangekondigde maatregelen om de nieuwe opstoot van Covid-19 tegen te gaan.

Te snel

Tientallen agenten raakten gewond bij het protest, nadat ze bekogeld werden met flessen, stukken beton en stenen. De betogers staken ook meerdere politievoertuigen in brand. Agenten vuurden traangas af. 

De betogers verwijten de autoriteiten dat ze de weg geëffend hebben voor een tweede golf, 
door de coronamaatregelen te snel te versoepelen. Dit zouden ze gedaan hebben om de verkiezingen van 21 juni, waar de NSN-partij van Vucic ruim won, te organiseren. 

‘Hooligans’

Vucic haalde donderdag zwaar uit naar de "criminele hooligans" die volgens hem aan de basis liggen van de rellen. "Ik heb jullie beloofd dat we de vrede en stabiliteit zullen bewaren, ondanks de gewelddadige aanvallen die ons allen choqueren", zei hij. "We gaan de strijd winnen."

3
AFP

Bezorgdheid

De Europese Commissie toonde donderdag haar bezorgdheid over de protesten in Servië. Ze benadrukte ook dat de fundamentele rechten altijd gerespecteerd moeten worden. "Dat is uiteraard van toepassing op het recht tot vreedzaam protest", klonk het. "Dat is een fundamenteel recht in een democratie. Het gebruik van geweld moet steeds evenredig zijn.”

In het circa 7 miljoen inwoners tellende Servië is bij ruim 17.000 mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben opgelopen. De autoriteiten zeggen dat de ziekenhuizen tegen hun grenzen aanlopen en dat zorgpersoneel uitgeput is. Er zijn de afgelopen dagen steeds honderden nieuwe besmettingen vastgesteld.

3
AFP

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marcel Vandamme

    Daar gaan we weer besmettingen...17.000 op 8miljoen inwoners. Volle hospitalen? Hoeveel zijn er dan opgenomen? Nergens te lezen. 352 doden? Daarvoor dan lockdown? Ze hebben groot gelijk zich niet nog eens te laten opsluiten voor dit virusje en die besmettingscijfers.

  • Markos Sotiropoulou

    De burgers daar hebben groot gelijk.

Lees meer