REUTERS

Nieuwe protestgolf in Tunesië nadat journalist zichzelf in brand steekt

In de stad Kasserine, in het westen van Tunesië, en in de hoofdstad Tunis kwam het gisteren tot nieuwe betogingen. Die kwamen er nadat een journalist zich maandag in brand had gestoken uit protest tegen de erbarmelijke levensomstandigheden in het Noord-Afrikaanse land. De Tunesische autoriteiten arresteerden vandaag twaalf personen voor hun deelname aan de gewelddadige demonstraties.

Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken deelde gisteren mee dat een 18-jarige verdachte uit Kasserine gearresteerd werd in het onderzoek naar de zelfverbranding van fotojournalist Abdelrazzak Zorgui. 

Kort na de zelfverbranding versperden betogers de wegen in Kasserine. Ze staken banden in brand, en gooiden met stenen en molotovcocktails naar de veiligheidstroepen. In Tunis trokken betogers naar de centrale laan Habib Bourguiba met spandoeken met daarop "Genoeg!". De politie arresteerde vandaag twaalf personen. Zij worden verdacht van vernieling van openbare eigendommen, het aanzetten tot rellen en het aanvallen van politie-eenheden in Kasserine.

Moord?

Enkele uren voor zijn dood postte Zorgui een video online waarin hij de werkloosheid en de armoede aan de kaak stelde, en waarin hij zei dat hij "een revolutie zou beginnen" door zichzelf in brand te steken. Op de achtergrond is een man te horen die sommige woorden dicteert aan Zorqui. Een woordvoerder van het gerecht in Kasserine zei aan het officiële Tunesische persbureau TAP dat er volgens de eerste elementen van het onderzoek vermoedelijk moord in het spel is.

De zelfverbranding van de fotojournalist herinnert aan die van straatverkoper Mohamed Bouaziz acht jaar geleden in Tunesië. Dat incident lokte de Arabische Lente uit, waarbij Arabische alleenheersers omvergeworpen werden. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Geert Hebbrecht

    mooi gezegd "Arabische alleenheersers omver geworpen werden". Maar hebben die journalisten met hun mooie woorden ook het lef om de gevolgen van de door hen bezongen Arabische Lente ook te vermelden? Durven ze zeggen dat het merendeel van de bewoners uit de landen van die Arabische Lente zonder aarzelen terug wil naar het pre-Arabische Lente tijdperk. Of blijven de heren & dames journalisten liever hun imaginari monster ophemelen omdat ze hun ongelijk niet durven toegeven?

Lees meer