Een homorechtenactivist zwaait met een regenboogvlag voor het Amerikaanse Hooggerechtshof (archiefbeeld).
AFP Een homorechtenactivist zwaait met een regenboogvlag voor het Amerikaanse Hooggerechtshof (archiefbeeld).

Nieuwe wet moet LHBT-gemeenschap in VS beschermen tegen discriminatie, maar Trump zal veto stellen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag de Equality Act goedgekeurd: deze wet moet holebi’s en transgenders beschermen tegen discriminatie omwille van hun geaardheid of genderidentiteit. De nieuwe wet geldt onder andere voor zaken als tewerkstelling, huisvesting, aanvragen voor leningen, onderwijs en openbare voorzieningen. Verwacht wordt echter dat president Trump zijn veto tegen de wet zal stellen.

De wet werd goedgekeurd met 236 stemmen voor en 173 stemmen tegen. Alle Democraten stemden voor, samen met acht Republikeinen. De wet zal het land “dichter brengen bij gelijke vrijheid en gerechtigheid voor iedereen”, zegt Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden.

Republikeinen: “Inbreuk op religieuze vrijheid”

Volgens de meeste Republikeinen is de wet echter een nieuw voorbeeld van verregaande overheidsinmenging. Ze beweren dat de vrijheid van religie geschonden wordt door burgers te verplichten om een bepaalde ideologie over seksualiteit en seksuele identiteit te aanvaarden. Verscheidene Republikeinse volksvertegenwoordigers spraken zich vandaag voor de stemming daarom ook uit tegen het voorstel. President Trump zal naar verwachting zijn veto stellen tegen de wet wanneer die ter ondertekening op zijn bureau belandt. 

Het is absurd dat leden van de LHBT-gemeenschap in 2019 ontslagen kunnen worden, bediening geweigerd kunnen worden op restaurant, of uit hun appartement gegooid kunnen worden omwille van hun geaardheid of genderidentiteit.

David Cicilline, volksvertegenwoordiger (Democraten)

David Cicilline, een Democraat uit Rhode Island, legde het voorstel op tafel. De Equality Act bevestigt eerlijkheid en gelijkheid als Amerikaanse kernwaarden en garandeert dat “leden van de LHBT-gemeenschap hun leven kunnen leiden zonder vrees voor enige wettelijke discriminatie”. Het gelijkheidsbeginsel is een van de basisprincipes van de VS, zegt Cicilline, die zelf homoseksueel is. “Het is absurd dat leden van de holebi- en transgendergemeenschap in 2019 ontslagen kunnen worden, bediening geweigerd kunnen worden op restaurant, of uit hun appartement gegooid kunnen worden omwille van hun geaardheid of genderidentiteit.”

“Wet vol gifpillen”

De wet moet nu nog goedgekeurd worden in de Senaat, waar de Republikeinen momenteel 53 van de 100 zetels in handen hebben. Eén Democratische senator, Joe Manchin uit West Virginia, heeft al aangegeven tegen het voorstel gekant te zijn. De Republikeinse senator Susan Collins uit Maine zal zich wel achter het wetsvoorstel scharen.

Zelfs als de Equality Act zou worden goedgekeurd in de Senaat, dan dreigt hij nog te stranden op het bureau van president Trump. Een medewerker van de Trump-administratie die anoniem wenste te blijven omdat hij geen toestemming had om in het openbaar te spreken over de intenties van de president, vertelde aan Associated Press dat het Witte Huis “gekant is tegen elke soort van discriminatie en de gelijke behandeling van iedereen voorstaat. Maar deze wet in zijn huidige vorm zit vol met gifpillen die de ouderlijke rechten en de vrijheid van geweten ondermijnen.”

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Henri Dederen

    Mr. Bevers -Vrijheid betekent nu juist dat je niemand iets verplicht kan opleggen...

  • Christine Laevers

    Als Trump zijn veto stelt, dan zakken de VS nog dieper. Op het bodemniveau van de Russen. Nog hoeveel dagen Trump en zijn vaudeville ?

Lees meer