Britse supermarktketens waarschuwden eerder al voor de beroerde timing van het beoogde vertrek.
AFP Britse supermarktketens waarschuwden eerder al voor de beroerde timing van het beoogde vertrek.

No-dealbrexit raakt groente- en fruittoevoer

Als de Britten de Europese Unie zonder een deal verlaten, zal dit de levering van groente en fruit aan het Verenigd Koninkrijk raken. Daarvoor waarschuwt de Britse regering.

De Britten wijzen op het specifieke karakter van de leveringsketen van verse waren en het belang van snelheid daarbij. Circa de helft van het voedsel van het Verenigd Koninkrijk wordt geïmporteerd. Circa een derde van het totaal is vanuit de EU afkomstig. Zelfs een beperkte vertraging kan de beschikbaarheid van sommige goederen al in de weg zitten. Mogelijk lopen prijzen op en zijn er straks minder versproducten beschikbaar, zo klinkt het.

De update over de voorbereidingen op een mogelijk chaotisch vertrek uit de EU volgt enkele uren na een verklaring van premier Boris Johnson. Hij trok de vooruitzichten op een deal met de EU in twijfel na een telefonisch onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Eerder waarschuwden Britse supermarktketens al voor de beroerde timing van het beoogde vertrek eind oktober. In het najaar zijn de Britten afhankelijker van import van onder meer fruit en groenten omdat het eigen oogstseizoen is afgelopen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean West

    Wat deden ze vroeger dan voor Europa dan was er toch controle aan de grenzen.

Lees meer