3
AP

Nobelprijs voor de Vrede in Oslo uitgereikt aan Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi

De Indische kinderrechtenactivist Kailash Satyarthi en de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai hebben vanmiddag de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. Die werd door het Nobelprijscomité uitgereikt in de Noorse hoofdstad Oslo.

Satyarthi en Yousafzai wonnen de Nobelprijs voor de Vrede samen voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen. Het Pakistaanse tienermeisje Malal Yousafzai ontsnapte in 2012 nipt aan de dood toen ze een kogel in het hoofd kreeg bij een aanslag van de taliban. Als blogster bracht ze vanuit haar thuisland verslag uit over de gruweldaden van de taliban en de ondrdrukking van de Pakistaanse vrouwen.

Na de aanslag verhuisde Yousafzai naar het Verenigd Koninkrijk, maar ook daar bleef ze strijden voor de rechten van meisjes op onderwijs. "Het is mijn droom dat mijn land een ontwikkeld land wordt en dat ik ieder kind onderwijs zie krijgen", zei ze in een vandaag gepubliceerd interview met BBC. De 17-jarige heeft dan ook beloofd zich te blijven inzetten, tot het laatste kind naar school kan gaan.

Dit jaar werd ze al genomineerd voor de Kindernobelprijs, maar het Nobelprijscomité oordeelde dat ook de 'echte' Nobelprijs voor de Vrede haar toebehoort. Daarmee vestigt ze een record: Malala Yousafzai is de jongste Nobelprijswinnaar ooit.

Volgens de VN kunnen 58 miljoen kinderen die op schoolleeftijd zijn niet naar school. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zijn 168 miljoen kinderen verplicht te werken.

3
PHOTO_NEWS

Het is mijn droom dat mijn land een ontwikkeld land wordt en dat ik ieder kind onderwijs zie krijgen

Malala Yousafzai

80.000 kinderen gered

De Indische mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi is minder bekend dan Malala, maar ook zijn strijd voor de rechten van het kind is indrukwekkend. Satyarthi richtte dertig jaar geleden de organisatie Bachpan Bachao Andolan ('Red het kind'-beweging) op. Samen met die groepering redde de activist meer dan 80.000 jonge Indiërs van slavernij en kinderarbeid.

"Kinderslavernij is de grootst denkbare misdaad", zei de 60-jarige Nobelprijswinnaar op de Amerikaanse zender ABC. "Het is het falen van onze politieke systemen. Het is het falen van ons geloof, onze religies, onze beschavingen, en het falen van alle volwassenen als ook maar één kind in de slavernij terechtkomt."

Met de hulp van de politie valt Bachpan Bachao Andolan geregeld fabrieken en huizen binnen om kinderen uit de klauwen van de onderdrukking te redden. In India zijn naar schatting ongeveer 50 miljoen kinderen jonger dan 14 het slachtoffer van kinderarbeid.

Dat de Pakistaanse Yousafzai, een moslima, en de Indische Satyarthi, een hindoe, ondanks hun verschillende achtergrond toch samen strijden voor de mensenrechten, was een belangrijke factor in de beslissing van het Nobelprijscomité. Vorig jaar ging de prijs naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

3
GETTY

Kinderslavernij is de grootst denkbare misdaad

Kailash Satyarthi

Lees meer