Tim Hunt.
AFP Tim Hunt.

Nobelprijswinnaar neemt ontslag na heisa rond seksistische uitspraken

De Britse biochemicus Tim Hunt heeft ontslag genomen. Dat meldt The Guardian. De Nobelprijswinnaar oogstte heel wat kritiek met zijn pleidooi voor gescheiden laboratoria, omdat "meisjes huilen wanneer je ze bekritiseert".

De 72-jarige Hunt, die in 2001 de Nobelprijs voor geneeskunde kreeg, hield tijdens een bijeenkomst van vrouwelijke wetenschappers en wetenschapsjournalisten in Seoel een pleidooi voor gescheiden laboratoria. "Laat me jullie vertellen over mijn probleem met meisjes. Drie dingen gebeuren wanneer je in het labo bent. Je wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en wanneer je ze bekritiseert, huilen ze", zei Hunt, die toegaf dat hij de reputatie heeft "een mannelijke chauvinist" te zijn. Hunt excuseerde zich later voor zijn uitspraken, maar zei tegelijk dat hij ze "waar" blijft vinden.

Het University College in Londen, waar Hunt werkte, laat in een mededeling weten dat de Nobelprijswinnaar ontslag heeft genomen "na uitspraken die hij deed over vrouwen in de wetenschap tijdens de World Conference of Science Journalists op 9 juni". "Het UCL was de eerste universiteit in Engeland die vrouwelijke studenten op gelijke voet met mannelijke studenten toeliet, en de universiteit gelooft dat dit (het ontslag, red.) overeenkomt met onze toewijding voor gendergelijkheid", klinkt het nog.

Lees meer