Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.

Nog geen akkoord tussen EU-lidstaten over heropenen buitengrenzen

De EU-lidstaten zijn het nog niet eens geworden over de heropening van de Europese grenzen voor reizigers uit landen van buiten de EU op 1 juli. De 27 ambassadeurs hebben onderhandelingen daarover vandaag in Brussel afgebroken en overleggen vrijdag verder, aldus bronnen in Brussel.

De ambassadeurs van de 27 lidstaten bogen zich over het voorstel van de Commissie om de Europese buitengrenzen vanaf 1 juli gedeeltelijk en geleidelijk te openen. De buitengrenzen van de EU zijn sinds midden maart gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. 

Nog geen eensgezindheid

De Commissie wil dat de lidstaten een gemeenschappelijke lijst opmaken van landen waarvoor de reisrestricties opgeheven kunnen worden. Daarbij moeten de lidstaten rekening houden met een aantal criteria, maar daarover bleek woensdag nog geen eensgezindheid. De criteria moeten nog verder “gefinetuned” worden, zo verluidde in diplomatieke kringen.

Eerder liet de vicevoorzitter Josep Borrell weten dat het in eerste instantie zou gaan om het opheffen van reisbeperkingen “met sommige derde landen, rekening houdend met een aantal principes en criteria en gebaseerd op een gemeenschappelijke en gecoördineerde aanpak van de lidstaten”. 

Borrell wees er toen op dat versoepelingen van de maatregelen aan de Europese buitengrenzen “de tweede fase” vormden. Bedoeling was dat de lidstaten eerst in de loop van deze maand de binnengrenzen opnieuw openden. België deed dat op 15 juni.

Amerikaanse minister Pompeo: “Overleg over hervatten reizen met EU”

De Amerikaanse krant The New York Times had gisteren gemeld dat de Verenigde Staten niet op een ontwerplijst zouden staan. Ook inwoners uit Brazilië en Rusland zouden volgens die lijst nog niet vanaf 1 juli opnieuw naar de Europese Unie kunnen reizen. 

De Verenigde Staten en Europese landen werken alvast wel aan het hervatten van reizen tussen de beide continenten. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tijdens een persconferentie in Washington. “We werken aan de juiste manier en de juiste timing om dat te doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daar de komende weken uit zullen komen, niet alleen tussen de VS en de Europese Unie, maar ook met andere delen van de wereld.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Vandriessche

    En laat ze maar gesloten, want vooral Roemenië en Bulgarije zijn nog broeihaarden en denk andere Baltische staten ook!

  • Karel Flanders

    De grenzen moeten dicht blijven, alleen zo kun je weten waar en waardoor er opflakkeringen zijn. Als je kijkt naar de VS, Brazilië, Indie, Afrika, ... wat daar allemaal gebeurt, moet je goed zot zijn om mensen van daar naar hier te laten komen.

Lees meer