Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May.
REUTERS Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May.

NOg geen brexit-deal over scheidingsvoorwaarden

Premier May en Commissievoorzitter Juncker hebben nog geen brexit-deal. May vertrouwt erop dat die er later deze week wel komt. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zouden wel overeenstemming hebben bereikt over hoe om te gaan met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na het Britse vertrek uit de EU in 2019. 

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag geen akkoord weten te bereiken over de scheidingsvoorwaarden rond het Britse vertrek uit de EU. De deal had de weg moeten vrijmaken om te beginnen met de onderhandelingen over de toekomstige relatie.

"Ondanks onze inspanningen was het niet mogelijk om complete overeenstemming te bereiken'',  zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker na een lang overleg met de Britse premier Theresa May. Beiden zeiden dat er nog enkele meningsverschillen zijn. Voor het eind van de week volgt nieuw overleg.

"May is taaie onderhandelaar"

May zei na een lange lunch met Juncker en Europees toponderhandelaar Michel Barnier dat er geen akkoord bereikt is.  Beide partijen zijn elkaar genaderd, maar "May is een taaie onderhandelaar’" aldus Juncker. Volgens May moet er nog verder worden onderhandeld en ook geconsulteerd. Meteen na een korte persconferentie stak zij de straat over voor een tweede gesprek, nu met Europees president Donald Tusk.

Doel van de bijeenkomst was een akkoord te sluiten over de drie punten waar al een tijd over wordt onderhandeld: de financiële afrekening, de kwestie van de Iers-Noord-Ierse grens, en de rechten van EU-burgers. Pas als op deze onderwerpen voldoende vooruitgang is geboekt, kunnen de EU-regeringsleiders eind volgende week op een top in Brussel het sein op groen zetten om te gaan onderhandelen over de toekomstige relaties.

May sprak vertrouwen uit in de goede afloop. Ook volgens Juncker kan er nog een positief besluit vallen op de top. "May is een taaie onderhandelaar'', zei hij.

Eerder op de dag bleek dat een deal over hoe om te gaan met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na het Britse vertrek uit de EU in 2019 zeer nabij is. De EU-regels voor de Europese interne markt zouden op een of andere manier blijven gelden voor het Britse Noord-Ierland. De premiers van Schotland, Wales en de burgemeester van Londen zeiden direct ook in aanmerking te willen komen voor een uitzonderingspositie.

De Europese leiders van de 27 resterende EU-lidstaten moeten eind volgende week beslissen of er voldoende voortgang zit in de onderhandelingen om parallelle gesprekken te openen over een toekomstig partnerschap. Blijkbaar mikken beide partijen er nog steeds op dat ze voldoende voortgang bereiken voordat de leiders elkaar eind volgende week ontmoeten.

Ierse grens

Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zal de situatie er bij de grens er na de brexit net zo uitzien als nu, als beide partijen akkoord gaan. EU-president Donald Tusk zei positief te zijn na een gesprek met de Ierse premier Leo Varadkar. Als het Britse voorstel onaanvaardbaar is voor Ierland, is het ook niet acceptabel voor de EU, zei Tusk eerder.

Het akkoord roept de vraag op of andere delen van het Verenigd Koninkrijk ook aanspraak kunnen maken op een uitzonderingspositie. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon‏ is er "zeker'' geen goede reden om dat te weigeren.

De Noord-Ierse partij DUP die in de Britse regering zit, is daar in ieder geval tegen. "Noord-Ierland moet de EU verlaten volgens dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk'', reageerde DUP-leider Arlene Foster.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May zijn momenteel in gesprek over de scheidingsvoorwaarden. Naast de grenskwestie gaat het om de financiële afrekening en de rechten van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frans Peeters

    Het zal nog lang duren want Verhofstadt is in de buurt en dan loopt het slecht af.

  • Dan Midden

    dus de grens is eigenlijk geen grens maw, je zet dus de deuren open van de EU en VK. Mensensmokkelaars moeten hun "klanten" gewoon afdroppen in Ierland om daar de grens over te wandelen!

Lees meer