3 De Britse premier Theresa May.
Photo News De Britse premier Theresa May.

Nog geen witte brexitrook: "EU-onderhandelaar krijgt meer tijd"

Macron: "We zijn niet ver van een akkoord"

 De 27 EU-leiders geven hun brexitonderhandelaar Michel Barnier meer tijd om met het Verenigd Koninkrijk een akkoord te bereiken over de scheiding en toekomstige relatie met de Europese Unie. Op een speciale ‘brexittop’ in Brussel wist de Fransman de 27 te overtuigen dat een deal met kalmte en geduld mogelijk is maar dat de tijd nog niet helemaal rijp is.

Zodra Barnier meldt dat volgens hem een "beslissende vooruitgang" is geboekt, zal een speciale top bijeen worden geroepen om de deal op het hoogste niveau met de Britse premier Theresa May af te timmeren. 

De 27 landen gaven volgens een EU-bron Barnier hun "volste vertrouwen" in de verdere onderhandelingen. Verscheidene leiders spraken in Brussel hun optimisme over een deal uit. "We zijn niet ver van een akkoord", zei de Franse president Emmanuel Macron. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz "is er geen reden de situatie te dramatiseren".

Geen doorbraak

EU-voorzitter Donald Tusk had eerder 17 en 18 november genoemd om de puntjes op de i te zetten, onder voorwaarde dat de gesprekken tussen Brussel en Londen in een "beslissende" fase zouden zijn gekomen. Dit lijkt nu te vroeg te zijn. Ondanks intensieve onderhandelingen konden Barnier en zijn Britse tegenhanger Dominic Raab afgelopen weekend namelijk geen doorbraak bereiken. 

Het grootste struikelblok is de grens tussen Ierland, dat in de EU blijft, en het Britse Noord-Ierland dat vanaf volgend jaar niet meer bij de EU hoort. Die grens is nu volledig open voor goederen en personen en iedereen wil dat dit zo blijft.

3 Michel Barnier vanavond in Brussel.
AP Michel Barnier vanavond in Brussel.

"Niets nieuws"

De Britse premier Theresa May zou eerder op de avond tijdens de EU-top in Brussel inhoudelijk “niets nieuws” verteld hebben over de brexit. Dat zegt de voorzitter van het Europees parlement Antonio Tajani. May gaf een stand van zaken over de onderhandelingen en verliet daarna het overleg. “Haar toon was van iemand die door wil met de onderhandelingen. Haar politieke boodschap en lichaamstaal waren positief maar inhoudelijk hebben we niets nieuws gehoord”, concludeerde Tajani na afloop.

May vertrok al na een halfuurtje vanop de top richting de residentie van de Britse ambassadeur in Brussel.

“Veel meer tijd nodig”

“Kalm en geduldig.” Zo moet er de komende weken dan ook verder onderhandeld worden over de brexit. Want er ligt nog veel werk op de plank waarvoor “veel meer tijd nodig is”. Dat was voor aanvang van de top al de boodschap van Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier. De Europese leiders lieten niet in hun kaarten kijken en benadrukten dat een akkoord mogelijk is. Dat zei ook de Britse premier Theresa May.

Een onderhandeld akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie én een politiek akkoord over de Brits-Europese relaties na de brexit zijn nog steeds haalbaar, benadrukte May in Brussel. Ze gaf toe dat met name de Ierse grenskwestie nog niet opgelost is.

Volgens May is de voorbije maand "erg grote vooruitgang" geboekt. De meeste knopen zijn doorgehakt, maar het probleem van de grens tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland moet nog worden opgelost. "Iedereen aan tafel wil een akkoord", zegt May. "Een akkoord is mogelijk, nu is het moment om dat te realiseren." 

“Intensief blijven werken”

Als de onderhandelaars de komende dagen en weken intensief blijven werken aan een oplossing, moet ook de meeste netelige kwestie van de brexit-onderhandelingen opgelost kunnen worden, zei May.

Op de vraag of ze kan instemmen met het voorstel om de overgangsperiode na de brexit met een jaar te verlengen tot eind 2021, ging May niet in. Ook op de vraag of ze gelooft in een extra brexit-top in november ging ze niet in.

3 Premier Michel bij aankomst op de top.
BELGA Premier Michel bij aankomst op de top.

“Europa wil zekerheid”

Als de Europese en de Britse onderhandelaars een akkoord over de brexit vinden, moet de Europese Unie de garantie krijgen dat dat akkoord ook goedgekeurd zal worden door het Britse parlement, zei premier Charles Michel (MR) vanavond bij het begin van de top.

Ook Michel heeft er vertrouwen in dat er de komende weken nog een akkoord kan worden gevonden. “Maar we willen van Theresa May ook horen of ze voor zo’n akkoord de steun van haar eigen parlement kan krijgen”, zei Michel. “Het is belangrijk dat er op het Europese niveau zekerheid bestaat over het feit dat het akkoord geïmplementeerd zal worden door het Britse parlement.”

Ook andere Europese leiders, zoals de Luxemburgse premier Xavier Bettel en Litouwse presidente Dalia Grybauskaite, lieten zich bij hun aankomst in die zin uit. De Franse president Emmanuel Macron wil van May horen welk akkoord voor haar aanvaardbaar is, “rekening houdend met de politieke evenwichten” in het Britse parlement.

Macron en co. zijn niet vergeten hoe de EU in februari 2016 een akkoord sloot met de toenmalige Britse premier David Cameron over nieuwe EU-lidmaatschapsvoorwaarden voor het VK, om Cameron vier maanden later het brexitreferendum te zien verliezen.

Zoals bekend zou een aanzienlijk deel van Mays Conservatieve fractie in het Lagerhuis alleen willen instemmen met een harde brexit, terwijl de Noord-Ierse DUP - die de minderheidsregering van May in het zadel houdt - zegt elk akkoord te zullen verwerpen dat het risico in zich draagt dat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Geen nieuwe top

 Voorzitter Donald Tusk had graag willen vaststellen dat de onderhandelingen ver genoeg opgeschoten zijn om in november een extra top bijeen te roepen. Daar zouden dan de laatste knopen moeten worden doorgehakt. Maar, zo klinkt het unisono, “ondanks intensieve onderhandelingen is er niet genoeg vooruitgang geboekt”. Voorlopig zijn de leiders dan ook niet van plan een extra brexit-top bijeen te roepen in november.

Die top wordt echter niet op de lange baan geschoven. De EU27 vraagt Barnier alles in het werk te stellen om alsnog een akkoord over de brexit te bereiken. Als de Fransman de leiders kan melden dat er “beslissende vooruitgang” is geboekt, willen ze alsnog zo’n extra top organiseren.

Ierse grenskwestie

De “gordiaanse knoop” - dixit Tusk - die maar niet door te hakken valt, is die van de Ierse grenskwestie. Londen en Brussel slagen er voorlopig niet in een oplossing te vinden die garandeert dat er nooit een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek komt en die voor alle partijen aanvaardbaar is. Theresa May zei op de top wel dat ze het voorstel van Barnier om de overgangsperiode na de brexit met een jaar te verlengen, in overweging zal nemen. 

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Werner Dierckx

    Een akkoord mogelijk ? Waarom heb ik een buikgevoel dat zegd dat de britten een gratis uitweg zoeken. Ik denk dat wij belgen ooit ook meer hebben uitgegeven en betaald dan dat we er iets aan over hielden.

  • MARIA VAN BEVEREN

    of wel gaat ze er uit of wel blijft ze simpel he , er uit is alles dicht niets voorwaarden dat was vroeger ook niet ,en eens er uit zal ze samen werken met Amerika ze hebben niets als alleen streken da alles

Lees meer