2 Premier May belde gisterenavond nog met Commissievoorzitter Juncker om vast te stellen dat de gesprekken volledig geblokkeerd zijn.
AFP Premier May belde gisterenavond nog met Commissievoorzitter Juncker om vast te stellen dat de gesprekken volledig geblokkeerd zijn.

Nog minder dan 48 uur voor de brexitstemming en alles zit muurvast

Met nog iets meer dan een dag te gaan voor wat opnieuw een cruciale stemming moet worden in het Britse parlement, ziet het er niet goed uit voor Theresa May. Volgens het kabinet van de premier zitten de gesprekken muurvast. May is er dus voorlopig niet in geslaagd extra toegevingen van de rest van de Europese Unie los te krijgen, en vermoedelijk wordt de brexitdeal morgen net zoals in januari gewoon weer weggestemd. Als er al gestemd wordt.

Er werd afgelopen weekend nog verder onderhandeld tussen de Britten en de Europeanen, maar zonder resultaat. In een telefoongesprek met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker moest May gisterenavond vaststellen dat de situatie compleet geblokkeerd is, schrijft de BBC vanmorgen. 

Vandaag wordt er verder onderhandeld, maar niemand zit voorlopig nog een uitweg. De Britten willen aanpassingen aan de veelbesproken Ierse backstop, de EU zegt dat daarover niet meer te onderhandelen valt. Enkel aan een soort van interpretatieve nota kan nog gewerkt worden. Straks om 16.30 uur onze tijd wordt een verklaring van May in het Lagerhuis verwacht over de vraag of ze op de valreep nog iets heeft bereikt dat de weggehoonde brexitdeal alsnog acceptabel maakt voor een meerderheid. 

Geruchten gingen dat May ondanks haar plechtige belofte dat het parlement morgen mag stemmen, toch nog een nieuw manoeuvre zou uithalen. Zo zou ze volgens verschillende Britse media een ‘voorlopige stemming' kunnen organiseren over een deal die nog niet eens bestaat en er mogelijk ook nooit komt, in de hoop de EU te dwingen dat akkoord uiteindelijk toch te aanvaarden. Vanmiddag bevestigde May's woordvoerder echter dat de stemming gewoon doorgaat zoals gepland. Maar wat er precies op tafel zal liggen, blijft koffiedik kijken. Medewerkers van May zeggen niet met zoveel woorden dat het om een bindende stem voor of tegen het brexit-akkoord zal gaan.

Waarschijnlijk opnieuw verworpen

Morgen wordt de deal dan ook naar alle verwachtingen opnieuw met een grote meerderheid verworpen. In januari gebeurde al eens hetzelfde, toen een deel van May's Conservatieve partij tegenstemde, samen met de voltallige oppositie. Het zijn vooral de harde brexiteers die vrezen dat ze door de backstop verplicht in een Europese douane-unie zullen moeten blijven zonder eenzijdig te kunnen beslissen eruit te stappen. Het Lagerhuis debatteert volgens de voorlopige planning vanaf 13.30 uur onze tijd. Naar verwachting duurt dat ongeveer 6,5 uur en om 20 uur zou het parlement stemmen.

Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt riep de brexiteers gisteren op zich achter May te scharen. Anders riskeren ze dat de brexit helemaal niet doorgaat, aldus Hunt. Er resten nog slechts 18 dagen vooraleer het Verenigd Koninkrijk de EU moet verlaten.

2 Premier May in het House of Commons, het Britse Lagerhuis.
AFP Premier May in het House of Commons, het Britse Lagerhuis.

Ontslag?

In Londen doen ondertussen geruchten de ronde dat May een nieuwe nederlaag mogelijk politiek zelf niet zou overleven. Enkele maanden overleefde ze wel een vertrouwensstemming in haar eigen partij, maar enkele eurosceptici waarschuwden dit weekend dat May's positie opnieuw op de helling kan komen te staan.

Voorlopig liggen alle opties nog op tafel. De regering zegt dat de stemming hoe dan ook doorgaat, ook al dringen sommige parlementsleden er op aan ze uit te stellen. Gaat ze door en wordt de deal opnieuw verworpen, dan mogen de leden van het Lagerhuis woensdag stemmen over wat ze dan wel willen: de EU verlaten met of zonder deal. Donderdag zou er dan gestemd kunnen worden over uitstel. 

Uitstel betekent dat het land politiek weer terug bij af is over de brexit. Het kan ook tot afstel leiden, bijvoorbeeld als gevolg van een nieuw referendum. Oppositiepartij Labour hoopt dat de regering alsnog ten val komt en dat uitstel leidt tot nieuwe verkiezingen of op zijn minst een ‘soft-brexit’.

Europees Parlement werkt aan het vermijden van chaos

Het Europees parlement buigt zich deze week ondertussen over een aantal teksten die de chaos moet vermijden voor als er geen akkoord bereikt wordt over de brexit. Het gaat onder meer over noodmaatregelen bij het reizen, transport, sociale zekerheid of visserij. Die maatregelen zullen in de tijd beperkt zijn en unilateraal door de EU worden aangenomen, met als voorwaarde dat Groot-Brittannië gelijkaardige maatregelen aanneemt.

Door de teksten moet onder meer het vlieg- en spoorverkeer tussen het Britse eiland en het Europese vasteland gegarandeerd blijven. Britse en Europese burgers moeten hun rechten in de sociale zekerheid voor het pensioen behouden, terwijl de Britse vissers het recht krijgen hun activiteiten in de Europese wateren voort te zetten, indien de Europese vissers hetzelfde kunnen doen in de Britse wateren.

55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Roger Geens : hoeveel Europese burgers voelen zich wel goed bij de E.U. ? Volgens mij komt het allemaal in orde voor iedereen. Dit zijn gewoon stuiptrekkingen om nog wat moeilijk te doen.

  • Timmie Smet

    Man, die tante weet niet van ophouden he! Graag een megafoon aan haar oor houden, en onsubtiel zeggen dat er reeds een onderhandeld akkoord is met de EU, en dat daat niets meer aan kan en zal veranderen!

Lees meer