2 Soldaten patrouilleren door de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo.
AFP Soldaten patrouilleren door de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo.

Nog verdachten op de vlucht met explosieven

Na de aanslagen van paaszondag in Sri Lanka zijn volgens premier Ranil Wickremesinghe nog een aantal verdachten voortvluchtig. Enkelen van hen zijn in het bezit van springstoffen, zei hij vandaag op een persconferentie.

Over de opeising door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zei hij dat het veiligheidsapparaat van de staat eerder al de verdenkingen koesterde dat de daders banden hadden met de IS. Sommigen van hen kwamen uit het buitenland. Wickremesinghe bevestigde ook het bericht dat er nog een poging tot aanslag was op een hotel, maar dat die mislukte.

Ook zei de premier nog dat de aanslagen mogelijk vermeden waren als er geen communicatiestoornis was geweest. Het aantal terreuraanslagen was op zijn minst teruggedrongen geweest als belangrijke informatie  aan de bevoegde autoriteiten, zoals hijzelf, was doorgespeeld. Zo zouden de antiterreurmaatregelen “veel sneller” in gang zijn gekomen.

Communicatiestoornis

Zeven Sri Lankaanse zelfmoordterroristen hadden zich op paaszondag bijna gelijktijdig in drie kerken in verschillende steden en drie luxe-hotels in de hoofdstad Colombo in de lucht geblazen. Enkele uren later waren er nog twee explosies in een klein hotel en een woonzone wijk in buitenwijken van Colombo.

Wickremesinghe zei dat er een onderzoek is geopend waarom inlichtingen hem nooit hebben bereikt en dat er “binnen de 24 uur” vervangers komen binnen defensie. “In de komende weken” komt er een herstructurering van de politie en de veiligheidstroepen.

Slachtoffers

Het aantal doden lag volgens regeringscijfers van vandaag op 311, onder hen 37 buitenlanders. De Sri Lankaanse regering sprak een eerder bericht dat een slachtoffer de Franse nationaliteit had, tegen. Het ging om een vergissing. De ergst getroffen groep buitenlanders zijn de Indiërs, van wie er tien het leven lieten.

Volgens de VN-Kinderrechtenorganisatie Unicef kwamen ook 45 kinderen om het leven. Volgens de politie verzorgen ziekenhuizen meer dan 500 gewonden.

Voorlopig zitten volgens de politie 42 mensen in voorarrest. Het zijn allen Sri Lankanen, zei de premier. Dat er onder hen ook een Syriër was, wat de politie had bevestigd, ontkende Wickremesinghe dan weer.

2 De Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe
AFP De Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer