AP

Noodfonds van 90 miljoen euro voor snelle reactie op gevaarlijke virussen

Na de ebola-epidemie met meer dan 11.000 doden krijgt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een noodfonds voor snelle reacties. Het zal gespekt worden met 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) en moet bij uitbraken van gevaarlijke virussen onmiddellijke medische hulpmaatregelen mogelijk maken. Dat besliste de 68ste algemene vergadering van de WHO vandaag in Genève. Het geld moet door vrijwillige bijdragen van staten bijeengebracht worden.

Tegelijkertijd stemden de ministers van Gezondheid en andere vertegenwoordigers van de 194 WHO-lidstaten voor hervormingen. Die moeten snelle en effectieve interventies bij epidemieën mogelijk maken. Over de omzetting ervan moet WHO-voorzitster Margaret Chan verantwoording afleggen. Daartoe behoort de oprichting van duidelijke instructie- en controlemechanismen van het hoofdkwartier van de WHO tot de regionale en de nationale vertegenwoordigingen.

Het hervormingsplan beantwoordt aan de eisen van vele landen. De WHO kreeg wegens haar trage en deels chaotische reacties in de eerste maanden van de ebolacrisis heel wat kritiek te slikken. Chan gaf de fouten toe en beloofde "fundamentele veranderingen, waardoor de WHO de mogelijkheid krijgt haar job efficiënt uit te voeren".

Lees meer