Een Congolese gezondheidswerker vaccineert een kind in Goma.
REUTERS Een Congolese gezondheidswerker vaccineert een kind in Goma.

Noodtoestand uitgeroepen voor ebola-epidemie in Congo

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept de huidige epidemie in het oosten van Congo uit tot een noodsituatie met internationale draagwijdte. Dat betekent dat er nog strengere maatregelen genomen zullen worden om de verspreiding tegen te gaan. “Het is tijd dat de wereld akte neemt van de epidemie”, aldus WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Dit is absoluut geen globale bedreiging”, aldus Robert Steffen, voorzitter van het WHO-comité dat de beslissing nam.

“Deze verklaring is een maatregel die de mogelijke toegenomen nationale en regionale risico’s erkent, en de nood tot een geïntensiveerd en gecoördineerd optreden om die risico’s te beheren”, aldus de WHO in een verklaring. Het uitroepen van zo’n noodsituatie betekent dus niet per se dat er een groot internationaal gevaar dreigt, maar wel dat er meer middelen vrijgemaakt worden. Daarnaast zullen er ook strengere veiligheidsmaatregelen gelden, al raadt WHO-directeur Tedros niet aan om de grenzen tussen Congo en zijn oostelijke buren te sluiten, omdat dit betekent dat de bevolking haar toevlucht zal zoeken tot informele grensovergangen die niet gecontroleerd worden.

Financiële steun

Tedros wijst er nog op dat de autoriteiten in Congo alles doen wat ze kunnen in de strijd tegen de epidemie. “Ze hebben de steun van de internationale gemeenschap nodig”, aldus Tedros. “Dat omvat financiële steun.” “Het is cruciaal dat landen deze situatie niet gebruiken als excuus om beperkingen op te leggen aan de handel of verplaatsingen, die een negatieve impact kunnen hebben op de respons en op het leven van de bevolking in de regio”, aldus Steffen nog.

De experts kwamen voor een vierde keer samen sinds de epidemie begin augustus vorig jaar uitbraak. Aanleiding was een geval van ebola in Goma, een stad met zeker een miljoen inwoners op de grens met Rwanda.

Oeganda

Intussen zijn de alarmbellen ook opnieuw in Oeganda afgegaan. Een Congolese vrouw die even de grens overgegaan was om vis te verkopen, vertoonde de symptomen en had verschillende keren gebraakt. Pas toen ze teruggekeerd was naar de Congolese grootstad Beni liet ze zich opnemen in een behandelingscentrum. Daar overleed ze maandag. Vier vaccinatieteams sporen nu samen met andere hulpverleners de personen op met wie ze contact gehad heeft. 

Recent toonde de VN-organisatie zich nog bezorgd omdat de epidemie nog niet onder controle is. In het oosten van Congo zijn al meer dan 2.500 mensen besmet geraakt, 1.600 onder hen zijn sinds augustus vorig jaar overleden.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Victor Munster

    Quarantaine gecombineerd met vaccinaties in de omliggende regios zijn de voornaamste wapens om de verspeiding van een epidemie tegen te gaan. Twee maatregelen waarvan de Congolese autoriteiten niet willen horen. Financiële steun hebben ze nodig! eisen ze. Klinkt dat bekend in de oren?

  • gilberte Vergaelen

    Hopelijk droppen ze die kerels niet hier. Zoniet hier ook besmettingen met Ebola. Ginder laten!

Lees meer