Noord-Koreanen wandelen langs portretten van voormalige leiders Kim Il-sung en Kim Jong-un in een park in Pyongyang.
AP Noord-Koreanen wandelen langs portretten van voormalige leiders Kim Il-sung en Kim Jong-un in een park in Pyongyang.

"Ondermijn nucleaire dreiging Noord-Korea met westerse propaganda"

Voormalig Brits ambassadeur pleit voor verspreiden USB-sticks

Als de diplomatie faalt, is er nog altijd propaganda. Dat is zowat de stelling van de voormalige Britse ambassadeur in Noord-Korea. David Slinn meent dat Groot-Brittannië meer informatie over de buitenwereld de geïsoleerde staat moet binnensmokkelen om zo het gezag van de leider Kim Jong-un te ondermijnen. Dat zal beter werken dan het na-apen van de Amerikaanse oorlogsdreiging, meent de eerste Britse ambassadeur in Pyongyang.

In The Independent stelt Slinn dat de Britten en hun bondgenoten Noord-Korea moeten infiltreren door USB-sticks te verspreiden met daarop educatief materiaal dat de vrije meningsuiting en kritiek op het regime aanmoedigt. Volgens Slinn zou dat een krachtig instrument zijn om ongenoegen te zaaien en het regime te ondermijnen zonder een militair ingrijpen.

Regime in vraag stellen
Volgens Slinn, de eerste en langstdienende Britse ambassadeur in Noord-Korea (van 2002 tot 2006), ligt de sleutel tot een vredige oplossing van de crisis bij het aanmoedigen van de Noord-Koreanen om hun 'opperste leider' in vraag te stellen.

"Het Noord-Koreaanse opvoedingssysteem moedigt kritisch denken niet aan, dus waarom zouden we met die USB-sticks geen middelen aanreiken die Noord-Koreanen aansporen voor zichzelf te denken en het regime in vraag te stellen?"

Militaire confrontatie niet onvermijdelijk

Eerder deze week waarschuwde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence dat het geduld van de VS en hun bondgenoten op was.

Maar Slinn waarschuwt voor zo'n reactie, die de regio en de hele wereld in een kernoorlog kan doen belanden. "Het is makkelijk te panikeren en te zeggen 'hemeltje, we hebben geen tijd meer, Noord-Korea zit ons op de hielen'. Maar een militaire confrontatie is niet onvermijdelijk", meent de gepensioneerde diplomaat.

Slinn beseft echter dat Noord-Korea nucleaire ambities heeft en op dat vlak ook vooruitgang boekt. "Dat is een duidelijke bedreiging van de regionale en internationale veiligheid. Anderzijds moeten we opmerken dat de Noord-Koreanen al jarenlang Seoel (de hoofdstad van Zuid-Korea, nvdr) met conventionele raketten kan bereiken".

"De bedreiging wordt groter, en het regime is onvoorspelbaar, maar diplomatieke kanalen blijven de beste optie om de crisis niet te laten escaleren en ook sancties moeten op tafel blijven liggen".

Groot-Brittannië is één van de weinige Europese landen met een ambassade in Noord-Korea. Slinn, die nu in Canada woont, meent dat die diplomatieke staf in Pyongyang de Britten een unieke toegang verleent tot het land en het regime.

Drones droppen sticks

Het verspreiden van USB-sticks met verboden Zuid-Koreaanse films en nieuws uit de buitenwereld is een beproefde methode.

Vorig jaar lanceerde de Human Rights Foundation een oproep om oude USB-sticks te schenken waarop zaken zoals de Koreaanse versie van Wikipedia geladen werden.

De Noord-Koreaan Jung Gwang-il, die in 2004 naar Zuid-Korea vluchtte nadat hij als politiek gevangene werd gefolterd, is oprichter van de groep 'No Chain' en zet al sinds begin 2015 drones in om geheugenkaartjes over de grens te smokkelen. Op die geheugenkaartjes staan westerse en Zuid-Koreaanse films, televisieprogramma's, muziek en internetloze toegang tot Wikipedia. Die media moeten de Noord-Koreanen aan informatie over de buitenwereld helpen.   

No Chain werkt samen met de Human Rights Foundation. Samen hebben ze al meer dan 1000 geheugenkaartjes in het communistische land binnengesmokkeld. Vanuit welke landen die drones opstijgen en waar ze precies landen, houden de organisaties geheim.

5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Nick Springael

    Een grote hoeveelheid foto's van onze mooie levende steden zou beter zijn. Er is wel 1 positief ding aan Noord Korea. ISIS zit daar niet. Je zal er niet door 1 of andere lafaard omver gereden worden

  • Tom Vdv

    Noord-Korea mag NOOIT nucleaire installaties hebben, ze hebben de kennis niet en een ongeval kan de ganse regio besmetten, dat is de grote angst van Zuid-Korea, Japan en de VS, ze zullen nooit een fatsoenlijke nucleaire bom kunnen maken maar ze beschikken wel al over het materiaal en daar schuilt het gevaar.

Lees meer