5
AP

Hebben Amerikanen raket van boosaardige Kim Jong-un in zee doen storten?

Twee dagen geleden voerden de Noord-Koreanen een rakettest uit. Maar die poging liep faliekant af. Specialisten menen dat dit mogelijk geen toeval is. De kans bestaat dat de Amerikanen er een stokje hebben voorgestoken.

Een dag na de viering van de 105de verjaardag van zijn stichter Kim Il Sung besloot Noord-Korea tegen alle VN-resoluties in om een nieuwe rakettest uit te voeren. De timing was ook niet toevallig gekozen: vlak voor de aankomst van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Zuid-Korea.

De raket steeg gezwind op in de havenstad Sinpo aan de Oostkust, maar ze ontplofte bijna onmiddellijk. Was dit te wijten aan een technische onvolkomenheid of is er meer aan de hand?

Volgens de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Sir Malcolm Rifkind is het goed mogelijk dat de lancering gesaboteerd werd door een cyberaanval van de Verenigde Staten.

5
AFP

"De test kan verkeerd gelopen zijn omdat alles technisch nog niet op punt stond, maar de overtuiging is sterk aanwezig dat de Amerikanen een succesvolle interventie hebben uitgevoerd, niet alleen dit keer maar ook in het verleden", legt Rifkind uit aan de BBC. "Maar wees niet té enthousiast, de Noord-Koreanen zijn vroeger desondanks deze interventies toch meermaals in hun opzet geslaagd. Op het vlak van nucleaire wapens blijven ze progressie maken. Dat blijft een feit, een hard feit."

Ook David Criekemans, docent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, acht het mogelijk dat de Verenigde Staten de lancering gesaboteerd hebben met elektronica. "Een hypothese zou kunnen zijn dat de Amerikanen elektronische capaciteiten aan het ontwikkelen zijn om dergelijke raketten - als ze op de lanceerbasis staan - onklaar te maken", legde hij afgelopen weekend uit aan VTM Nieuws.

"Het blijft natuurlijk geheim want de complicaties zouden kunnen zijn dat dat de mondiale machtsbalans - dus ook met de Russen - zou destabiliseren", besloot Criekemans.

5
AFP
5
AP
5
AFP

Bekijk meer video's van VTM NIEUWS op nieuws.vtm.be

15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Das Zeker Da

    Interessant stukje wereldpolitiek

  • Frida Lits

    Er zitten veel nostradamussen hier