2 De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
REUTERS De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Kim Jong-un "voelt zich vreselijk" na instorting wooncomplex

De Noord-Koreaanse regering heeft vandaag haar excuses aangeboden voor het ernstige ongeluk bij de bouw van een flat in de hoofdstad Pyongyang. De excuses zijn opmerkelijk, aangezien de regering in het dictatoriale land zeer zelden publiek verantwoordelijkheid neemt voor ongelukken.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "was de hele nacht op en voelde zich vreselijk" nadat hij had gehoord van het ongeluk, aldus staatspersbureau KCNA.

Hoewel de flat dinsdag al instortte, is het nieuws zondag pas naar buiten gebracht. Het zou gaan om een wooncomplex met 23 verdiepingen met 92 huishoudens, aldus een Zuid-Koreaanse functionaris. In Noord-Korea komt het regelmatig voor dat mensen al tijdens de bouw naar hun nieuwe woning verhuizen.

Het is onbekend hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen. De bouw zou niet juist zijn uitgevoerd en het toezicht zou zijn tekortgeschoten. Beide oorzaken zijn echter nog niet bevestigd.

De lichamen van de doden zijn zaterdag geborgen, meldde staatspersbureau KCNA. De verantwoordelijke minister Choe Pu-il van Burgerveiligheid heeft berouw getoond. Het is zeer ongebruikelijk dat Noord-Korea bericht over incidenten en rampen.

2 Een Noord-Koreaanse hooggeplaatste militair brengt excuses over.
AP Een Noord-Koreaanse hooggeplaatste militair brengt excuses over.

Lees meer