2 Choe Son Hui, de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken
REUTERS Choe Son Hui, de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken

Noord-Korea op oorlogspad? Land noemt Trump opnieuw “seniele oude man”

De opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump over de militaire macht van Noord-Korea en leider Kim Jong-un kunnen een “erg gevaarlijke uitdaging” vormen als ze tot doel hebben Pyongyang te provoceren. Dat liet een Noord-Koreaanse topdiplomate vandaag verstaan.

Hij “houdt ervan raketten in de lucht te sturen”, zei Trump dinsdag over Kim Jong-un tijdens een ontmoeting met journalisten op de NAVO-top in Londen. “Daarom noem ik hem Rocket Man.” De Amerikaanse president voegde eraan toe dat Washington zich het recht voorbehoudt om militair in te grijpen in Noord-Korea. “Als we moeten, dan zullen we het doen.”

De uitspraken van Trump schieten bij Noord-Korea uiteraard in het verkeerde keelgat en riskeren de spanningen van twee jaar geleden weer naar boven te brengen, waarschuwt Choe Son Hui, de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken, in een verklaring die naar buiten werd gebracht door staatspersagentschap KCNA.

Het zou een geluk zijn als zijn opmerkingen simpelweg een plotse, verbale fout waren

Choe Son Hui

“Het zou een geluk zijn” als Trumps opmerkingen simpelweg een “plotse, verbale fout waren, maar het wordt een andere zaak indien ze een geplande provocatie waren waarbij we opzettelijk werden geviseerd”, ging ze verder. Noord-Korea zal nu nauw in de gaten houden of Trump de uitspraken herhaalt, aldus Choe. “Als enige taal en uitspraken die de confrontatie aanwakkeren opnieuw opzettelijk herhaald worden op een cruciaal ogenblik als nu, dan is dat echt het herval van de seniliteit van een seniele oude man”, concludeerde ze.

In 2017 kwam het immers al tot een woordenwisseling tussen beide staatsleiders, nadat Trump Kim “Rocket Man” (Raketman, red.) noemde en die laatste reageerde door de Amerikaanse president, nu 73, te bestempelen als een “mentaal gestoorde Amerikaanse seniele oude man” (dotard, red.). Sindsdien hebben Trump en Kim elkaar drie keer ontmoet, maar de onderhandelingen over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapen- en raketarsenaal liepen vast.

Haat jegens het Amerikaanse volk

“Als dit bedoeld is om dingen die doen denken aan die periode twee jaar geleden - toen er over de oceaan een woordenoorlog werd uitgevochten - weer opzettelijk naar boven te brengen, dan zal dat een erg gevaarlijke uitdaging vormen”, zei Choe vandaag. De uitspraken van Trump veroorzaken immers ophef en ondermijnen volgens haar de waardigheid van de Noord-Koreaanse leider.

Het gebrek aan hoffelijkheid ten opzichte van Kim heeft “golven van haat van ons volk tegen de VS en de Amerikanen opgewekt en ze worden hoger en hoger”, waarschuwde Choe.

Woensdag verklaarde de Noord-Koreaanse legerchef dat hij teleurgesteld was in Trumps suggestie om militaire macht in te zetten tegen Pyongyang en hij waarschuwde ervoor dat elke aanval beantwoord zal worden met “onmiddellijke, gepaste acties.”

“Nieuwe weg” inslaan

Noord-Korea heeft dit jaar al een hele reeks korteafstandsraketten afgevuurd en Kim waarschuwde er eerder al voor dat de VS tot het einde van het jaar de tijd hebben om hun houding aan te passen of hij zou een niet nader toegelichte “nieuwe weg” inslaan.

2 President Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni 2019.
AP President Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni 2019.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gaston FOUBERT

    De Trump-bashers zijn ook weer op oorlogspad. Het is duidelijk dat die Kim-oen geen vrede wil, ook niet voor zijn eigen volk. Weet wat de vluchters uit dat land vertellen over de onmenselijkheid van diens regime. Check Facebook 'The People' voor het verhaal van een gevlucht meisje dat het in China ook niet onder de markt had samen met haar lotgenoten die de vrijheid zochten.

  • Bart Vrancken

    Als je ziet wie de wereldleiders zijn krijg ik direct en stante pede in de onmiddellijke wijze respect voor Jan de Gewone Man die elke dag zijn werk doet en geen tijd heeft om te lopen raar doen. Die wereldkleuters krijgen geen gaatje in een muur geboord maar staan wel aan de rode knop... Bangelijk.

Lees meer