In het kleine dorpje Tysfjord wonen amper 2.000 mensen.
Twitter In het kleine dorpje Tysfjord wonen amper 2.000 mensen.

Noorwegen in rep en roer: meer dan 150 gevallen van seksueel geweld in dorpje van 2.000 inwoners

De Noorse politie heeft vandaag meer dan 150 gevallen van seksuele agressie, ook op jonge kinderen, aan het licht gebracht in een kleine gemeenschap in Lapland. De onthullingen hebben het land dooreengeschud.

Nadat elf mannen en vrouwen in juni 2016 in de krant Verdens Gang (VG) getuigenissen hadden afgelegd van seksuele molestatie in Tysfjord, een gemeente met minder dan tweeduizend zielen boven de poolcirkel, werd een onderzoek opgestart. In een rapport zegt de politie nu 151 gevallen van seksuele agressie te hebben opgegraven, waaronder 43 verkrachtingen. Het merendeel ervan is verjaard, sommige gevallen gaan terug tot 1953.

De politie vond 82 slachtoffers, van 4 tot 75 jaar oud, en 92 verdachten, dikwijls uit de sami-minderheid of het laestadianisme, een conservatieve vorm van protestantisme.

Tien vervolgingen

"De politie heeft geen enkele reden om te zeggen dat de etnische afkomst of religieuze overtuigingen op zich de (...) agressies kunnen verklaren", zei commissaris Tone Vangen op een persconferentie. Zij beklemtoonde niettemin dat aan deze kringen eigen "mechanismen" ervoor "hebben gezorgd dat de zaken moeilijk aan de oppervlakte zijn gekomen". Tien mensen worden vervolgd. Daar kunnen nog anderen bijkomen. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny meulders

    goed gewerkt als de feiten terug gaan tot 1953 , we zijn bijna 2018 ! de waarheid komt aan het licht , hoeveel van die slachtoffers of daders zijn er al gestorven !

  • Fons Billen

    In Zweden en Noorwegen word dit doodgezwegen al gebeurt het ginder meer dan hier !

Lees meer