4
AP

Nu al 26 doden en 43 miljoen mensen in quarantaine, maar bijna geen letter over virus in Chinese staatsmedia

Minstens 26 doden en bijna 900 besmettingen. Dertien steden zijn intussen afgesneden van de buitenwereld, meer dan 43 miljoen mensen leven daardoor onder quarantaine. Maar in Chinese staatsmedia is bijna geen letter over het coronavirus terug te vinden. Volgens Paul Stoffels, de belangrijkste Belg in de farmasector, kan het nog bijna een jaar duren vooraleer er een vaccin op de markt komt.

De Kempenaar leidt mee het Amerikaanse gezondheidsbedrijf Johnson & Johnson. “Een eerste versie van het vaccin zit al in onze laboratoria”, klinkt het in ‘The Guardian’. Verwacht wordt dat de eerste testen in de zomer zouden kunnen uitgevoerd worden. “De kans bestaat dat dit een wereldwijde epidemie wordt. Maar de ebolacrisis is een wake-upcall geweest, sindsdien spelen we veel korter op de bal.”

De voorpagina van de ‘People’s Daily’ wordt intussen ingepalmd door president Xi Jinping die zijn volk een gelukkig nieuwjaar wenst. Op het avondnieuws van staatszender CCTV passeerde het virus de voorbije dagen pas als vijfde of zesde item.

“Maar dat heeft met het communistische protocol te maken”, stelt China-expert Bill Bishop. “Nieuws over de president en wat er gebeurt in de aanloop naar Nieuwjaar moet altijd vooraan zitten.”

“Bij andere officiële media komt nieuws rond het virus wel op de eerste plaats. De klemtoon ligt op actie: wat kan er gedaan worden om het virus in te dijken? Elk teken van paniek is uit den boze.”

4
EPA

Caixin, de meest vrije mediaspeler van het land, heeft negen verslaggevers in Wuhan (het epicentrum van de virusuitbraak; nvdr). “Het wordt interessant om te kijken hoe open zij mogen blijven communiceren. Voorlopig wordt er een oogje dichtgeknepen, maar dat zal volgens mij niet blijven duren. Hoeveel zullen ze nog naar buiten mogen brengen vooraleer de censuur toeslaat? Dat wordt de hamvraag”, besluit de Amerikaanse journalist.

4
AP

Ook Disneyland in Shanghai dicht
Naar schatting meer dan 43 miljoen Chinezen zijn vlak voor de vakantie ingrijpend beperkt in hun bewegingsvrijheid. Jingzhou (5,6 miljoen inwoners), Xiaogan (5 miljoen), Dangyang (470.000), Yichang (4 miljoen inwoners) en Tianmen (1,7 miljoen inwoners) zijn vijf nieuwe metropolen waar het openbaar vervoer stilgelegd werd. Minstens dertien steden zijn intussen zo goed als van de buitenwereld afgesloten.

4
AFP

Ook het attractiepark Disneyland in Shanghai, de grootste stad van China, heeft tot nader order de deuren gesloten. “Ons enige doel is de epidemie te voorkomen en de gezondheid te vrijwaren”, staat op de website te lezen.

Bij 876 mensen is het coronavirus vastgesteld, aldus Chinese staatsmedia. 26 patiënten zijn gestorven. Met de besmettingen in andere landen erbij, ligt het totale aantal nu boven de 900. Hoopgevend is wel dat -in vergelijking met gisteren- nu minder patiënten lijken aan te schuiven in ziekenhuizen in Wuhan.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • van Moer Octaaf

    Hier in Vilvoorde nog geen verhoogde waakzaamheden waargenomen. Is het raadzaam om ook hier reeds met de mondmaskerade te starten?

  • van Moer Octaaf

    Hier in Vilvoorde nog geen verhoogde waakzaamheden waargenomen. Is het raadzaam om ook hier reeds met de mondmaskerade te starten?

Lees meer