2 Gezondheidswerkers op terugweg van een medische checkup van bewoners van een 'containment zone' in Mumbai.
EPA Gezondheidswerkers op terugweg van een medische checkup van bewoners van een 'containment zone' in Mumbai.

Nu al meer dan 20.000 doden en 700.000 besmettingen in India

In India zijn al meer dan 20.000 mensen bezweken aan het coronavirus. Hoewel het land verdere versoepelingen van de lockdown toelaat, piekt ook het aantal nieuwe besmettingen. De voorbije 24 uur werden er 22.452 nieuwe gevallen en 467 overlijdens gemeld. Het aantal besmettingen in het land ligt daarmee nu op 719.665. Dat blijkt uit gegevens van het Indiase ministerie van Gezondheid.

Het tempo van het aantal nieuwe besmettingen versnelt sinds de regering midden mei de eerste versoepelingen van de lockdown afkondigde.

Sindsdien zijn binnenlandse vluchten weer mogelijk, rijden de treinen weer en zijn markten en kantoren heropend. Maandag werden ook de belangrijkste monumenten weer opengesteld voor bezoekers, maar de wereldberoemde Taj Mahal blijft nog gesloten.

Dodenaantal

Uit data van de overheid blijkt dat het 110 dagen duurde, tot 19 mei, om aan de eerste 100.000 besmettingen te raken. Voor de laatste 100.000 besmettingen waren slechts zes dagen nodig. India werd maandag het land met het derde hoogste aantal besmettingen, na de Verenigde Staten en Brazilië. Het land heeft echter relatief gezien minder overlijdens, volgens de gegevens die de regering verspreidt. Wereldwijd is het in dat klassement als achtste geplaatst. 

Volgens gezondheidsambtenaren zou het dodenaantal de komende weken fors kunnen toenemen, door de forse stijging van het aantal besmettingen.

Zwaarst getroffen

De westelijke staat Maharashtra, met als hoofdstad India's financiële centrum Mumbai, is het zwaarst getroffen, met ruim 200.000 besmettingen en 9.000 doden. In hoofdstad New Delhi, een ander epicentrum van de uitbraak, waren er al 100.000 besmettingen en ruim 3.000 doden.

2 Een nieuw noodziekenhuis in Mumbai.
AFP Een nieuw noodziekenhuis in Mumbai.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Buyse

    @Carl, Willy, Eric en Paul , komaan zeg moet ik dat nu echt allemaal aan jullie verstand brengen. Bevolkingsdichtheid India 390 per km² en België 436 km². Dus België is dichter bevolkt. Hoe dichter je op mekaar woont hoe gemakkelijker het virus wordt doorgegeven dat is de natuurlijke wet van het virus en hoe meer doden je hebt.

  • Carl Vangenechten

    India 20.000 doden op 1.000.000.000 inwoners. België 10.000 doden op 10.000.000 inwoners.

Lees meer