Boris Johnson.
l Boris Johnson.

Nu ook Verenigd Koninkrijk in lockdown: “Maximaal één keer per dag buiten om te bewegen”

De Britse premier Boris Johnson heeft in een televisietoespraak vanuit Downing Street een nationale lockdown aangekondigd voor minstens drie weken. Alle niet-essentiële winkels moeten vanaf vanavond de deuren sluiten, samenkomsten van meer dan twee mensen zijn verboden. Johnson vroeg de Britten om hun huis enkel te verlaten bij een noodgeval of om boodschappen te doen. Naar buiten gaan om te bewegen - denk aan lopen, wandelen of fietsen - mag maximaal één keer per dag. Dat moet echter wel individueel gebeuren of met huisgenoten. Dit virus is voor ons land de grootste bedreiging in decennia”, klonk het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik geef de Britten vanavond een erg simpele opdracht: u moet thuisblijven”, zei de premier. “Het belangrijkste dat we moeten doen, is de verspreiding van de ziekte tussen huishoudens stoppen. Enkel als het echt niet anders kan, mag er nog naar het werk gegaan worden. Alle sociale evenementen, zoals huwelijken en doopsels, worden uitgesteld.” Voor begrafenissen wordt een uitzondering gemaakt.

Afspreken met vrienden of familieleden die niet onder hetzelfde dak leven, is niet toegestaan. Eten mag wel aan huis geleverd worden.

Johnson waarschuwde dat de politie de regels zal handhaven. “De harde waarheid is dat nog veel levens verloren zullen gaan. Als we ons niet allemaal maximaal inzetten, zal geen enkele gezondheidszorg de overrompeling nog aankunnen. Na drie weken volgt een nieuwe evaluatie.” Indien mogelijk zullen de maatregelen dan versoepeld worden.

Tot nu toe stierven in Groot-Brittannië 335 mensen aan het coronavirus. De Britse regering nam tot nu toe geen harde maatregelen, met de nodige felle kritiek tot gevolg. “Het moment is nu aangebroken voor ons allen om méér te doen. Ieder van ons is nu verplicht om samen te werken en vele duizenden levens te redden”, besloot Johnson. 

Lees ook: In Spanje stijgt de dodentol sneller dan in Italië: wat is er aan de hand? (+)

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Weckhuyzen

    Wij mogen tevreden zijn dat Maggie De Block zo snel met haar "blijf in je kot" is afgekomen ! Van mij krijgt ze een volle respect !

  • Richard Tolenaars

    Ze worden ook wakker die eigenwijze Britten, onvoorstelbaar wat een eilandmentaliteit kan teweegbrengen.

Lees meer