3 Videobeeld (archief) van de presentatie van de intercontinentale Sarmat-raket op de Russische zender RU-RTR  op een onbekende locatie in Rusland, vlak nadat Poetin in maart vorig jaar beweerde dat hij een nieuw arsenaal kernwapens had ontwikkeld
AP Videobeeld (archief) van de presentatie van de intercontinentale Sarmat-raket op de Russische zender RU-RTR op een onbekende locatie in Rusland, vlak nadat Poetin in maart vorig jaar beweerde dat hij een nieuw arsenaal kernwapens had ontwikkeld

Exclusief voor abonnees

Nucleaire explosie in Rusland: zijn de ‘superwapens’ van Poetin dan toch geen bluf?

Inlichtingendiensten in de hele wereld buigen zich over de nucleaire explosie in Rusland, waarbij donderdag zeven onderzoekers om het leven kwamen. Zijn de nieuwste superwapens waar Poetin over opschepte dan toch geen bluf? 

In eerste instantie bagatelliseerden de Russische autoriteiten de explosie die achteraf wel eens een van de grootste nucleaire ongelukken sinds Tsjernobyl kan zijn. Ja, er was een straalmotor van een raket ontploft op een militair oefenterrein in de regio Arkhangelsk, meldde het Russische ministerie van Defensie donderdag. Maar nee, radioactieve straling was daarbij niet vrijgekomen.

Volgens Greenpeace en lokale overheden in de omgeving van de militaire basis aan de Witte Zee was dat echter wel degelijk het geval. De gemeente Severodvinsk meldde kort op zijn website dat er een flinke piek in de straling - 200 keer het normale achtergrondniveau - was gemeten. Dat bericht werd even later, zonder verklaring, weer van de website gehaald. Wel sloten de autoriteiten, ook zonder verklaring, een gebied in de Witte Zee rond de plek van het ongeval voor een maand af voor alle scheepvaart. Op satellietbeelden dook bij de plaats des onheils een schip op dat is ingericht om nucleaire brandstof en kernafval te vervoeren. Inwoners van de omliggende steden Severodvinsk en Arkhangelsk vertrouwden het toen al lang niet meer: zij sloegen massaal jodiumpillen in om zich te beschermen tegen radioactieve straling. 

Afgelopen weekend gaf het Russische atoomagentschap Rosatom toe dat er inderdaad nucleaire medewerkers bij de mysterieuze ontploffing betrokken waren. Zondagnacht volgde de bevestiging dat bij een experiment in de Witte Zee een kleine nucleaire reactor was ontploft. 

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Linda Wellekens

    Arme mensen alweer die gestorven zijn en de anderen die er wonen ! Alle wereldleiders hebben zoveel bloed aan hun handen .... En de rest van de wereld kijkt ernaar en doet niks.

  • johanneke li

    Er is niks "super" aan een wapen dat zijn eigenaars dood, zo mag rusland er nog veel maken ;-)

Lees meer