Bobi Wine
AFP Bobi Wine

Oegandese opposant Bobi Wine opgepakt

De Oegandese politie heeft vandaag zanger en oppositielid Bobi Wine opgepakt. De politie zette traangas in tegen zijn aanhangers en het konvooi dat de muzikant naar de club moest brengen waar hij een door de autoriteiten verboden concert had moeten geven.

"Hij is gearresteerd in de wijk Busabala, waar hij met de media zou praten over de annulering van zijn concert door de politie", zo verklaarde de echtgenote van de zanger. Politiewoordvoerder Fred Enanga wou "de arrestatie" niet bevestigen, maar hij erkende dat Bobi Wine door de politie is opgepakt en meegenomen.

Eén van de concertorganisatoren en medestanders van Bobi Wine, Moses Mugwanya, was erbij en getuigde dat "de politie binnendrong in zijn wagen, hem er met geweld uit haalde en meenam in een politiewagen". "Iedereen rondom de wagen stikte van het traangas", voegde hij toe.

Bobi Wine, echte naam Robert Kyagulanyi, wou een concert geven in zijn club aan een strand van het Victoriameer. Maar de overheid besloot zondag om het concert te annuleren omdat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen waren genomen. Bobi Wine werd opgepakt toen hij alsnog naar de plaats van het concert probeerde te gaan. Die is afgesloten door de politie.

Sinds hij twee jaar geleden uit de kast kwam als opposant van het regime van president Yoweri Museveni, hebben de autoriteiten al meermaals geprobeerd om publieke optredens van Bobi Wine te verhinderen. Vorig jaar werd de 36-jarige zanger gearresteerd en beschuldigd van verraad nadat het konvooi van Museveni in het noordelijke Arua met stenen werd bekogeld. In de heibel die erop volgde, doodde de politie de chauffeur van Bobi Wine.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer