Illustratieafbeelding
afp Illustratieafbeelding

Oekraïense wapens in Zuid-Soedan gebruikt "om duizenden vreedzame burgers te vermoorden"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verwijt Oekraïne, twijfelachtige en bedenkelijke wapenleveringen te hebben uitgevoerd aan Zuid-Soedan. Het Afrikaanse land is al bijna zijn hele, korte bestaan in een burgeroorlog verwikkeld.

In 2014 zou het Oekraïens staatsdefensiebedrijf Ukrinmash een verdrag hebben gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de levering van duizenden machinegeweren, granaatwerpers, anti-tankwapens en munitie aan Zuid-Soedan, schreef de Oekraïense tak van Amnesty International op Facebook.

De wapens werden in het Zuid-Soedanese conflict ingezet "om duizenden vreedzame burgers te vermoorden". Oekraïne overtreedt daarmee het door het land ondertekende, maar niet geratificeerde ATT-akkoord (Arms Trade Treaty) over wapenhandel. Merkwaardig genoeg heeft de VN-Veiligheidsraad wapenleveringen aan Zuid-Soedan nog steeds niet verboden.

Volgens haar eigen exportcijfers heeft Kiev van 2014 tot 2016 de regering in Juba amper vijf gevechtshelikopters, 1.000 lichte en 150 zware machinegeweren geleverd.

Oekraïne behoort tot de tien grootste wapenexporteurs ter wereld, maar rekent nog steeds op Amerikaanse wapenleveringen om de veronderstelde Russische agressie in het oosten van het land te pareren.

Lees meer