THINKSTOCK

Ohio experimenteert met nieuwe cocktail doodstraf

De Amerikaanse staat Ohio wil een executie uitvoeren met een combinatie van medicijnen die volgens een expert nog niet eerder in de Verenigde Staten is toegepast. De staat is genoodzaakt nieuwe drugscombinaties te gebruiken doordat de gebruikelijke drug niet meer wordt verkocht aan gevangenissen. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt.

Ohio wil volgende maand een tot de doodstraf veroordeelde man executeren met een overdosis van een drugscocktail van midazolam en hydromorphone. Die combinatie is nog nooit eerder gebruikt bij executies in de VS, zei Richard Dieter van het Doodstraf Informatie Centrum.

De staat gebruikte voorheen de drug pentobarbital van een Deense fabrikant, maar die besloot verkoop van het medicijn voor gevangenissen en detentiecentra te verbieden. Een toenemend aantal medicijnfabrikanten heeft er bewaar tegen dat hun product gebruikt wordt voor executies.

De staat Texas maakte in augustus bekend bijna door zijn voorraad pentobarbital heen te zijn. Texas, waar het hoogste aantal executies in de VS wordt uitgevoerd, moest vorig jaar al stoppen met het gebruik van thiopental.

De Europese Unie is tegen de doodstraf en zet de Verenigde Staten onder druk de strafmaatregel af te schaffen.

Lees meer