3 Een satellietbeeld van de aanval.
Planet Labs Inc via REUTERS Een satellietbeeld van de aanval.

Olieprijs kent grootste prijsstijging ooit na drone-aanval op Saudi-Arabië, Houthi-rebellen dreigen met nieuwe aanvallen

De olieprijzen zijn fors omhoog geschoten, nadat afgelopen weekend een drone-aanval plaatsvond op de olie-industrie van Saudi-Arabië. Daarmee werd 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. Waarschijnlijk duurt het weken voordat de productie is hersteld. De Amerikaanse president Donald Trump dreigt ondertussen met vergelding. Tegen eind deze week kan ook de prijs aan de pomp stijgen. De Jemenitische Houthi-rebellen dreigen met nieuwe aanvallen.

Toen de termijnmarkten in Azië opengingen, schoot de olieprijs omhoog. Volgens het persagentschap Bloomberg gaat het om de sterkste prijsstijging ooit, sinds het begin van de termijnhandel in 1988. Aanvankelijk steeg de prijs van olie 20 procent, om nadien af te zwakken naar 10 procent.

Prijs aan de pomp

De kans is daarom groot dat we dat zullen merken aan de pomp. Hoeveel diesel en benzine duurder zullen worden, is moeilijk in te schatten. “De prijs aan de pomp is afhankelijk van heel wat factoren. Van de slotkoersen, maar ook van de prijs van de dollar. Maar zoals het er nu naar uitziet, zal de impact niet catastrofaal zijn”, verwacht Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco.

Dat is ook het gevolg van een aantal drempels die zijn ingebouwd bij de berekening van de maximumprijzen aan de pomp in ons land, zoals vastgelegd in de programmaovereenkomst en becijferd door de federale overheidsdienst Economie. “Grote stijgingen worden zo afgevlakt”, legt Mattart uit. Prijsstijgingen aan de pomp zullen hierdoor pas later deze week - donderdag of vrijdag - merkbaar zijn.

Stookolie

Dat geldt niet voor de prijs van stookolie. Die gaat onmiddellijk mee met de internationale markten. Dinsdag volgt nog een kleine daling, omdat rekening wordt gehouden met de slotkoers van vrijdag. Maar vanaf woensdag zal de impact van de aanvallen op Saudi-Arabië wel al merkbaar zijn voor stookolie.

Olie uit Saudi-Arabië is vandaag goed voor 17 procent van de Belgische bevoorrading. Rusland is met 39 procent onze grootste leverancier van olie, zo blijkt uit cijfers van de Belgische Petroleum Federatie.

3 Rook stijgt op boven de  olie-installaties in de oostelijke Saudische provincie Bugya.
AP Rook stijgt op boven de olie-installaties in de oostelijke Saudische provincie Bugya.

Twee installaties geviseerd

De aanval zaterdagochtend viseerde twee installaties van staatsoliereus Aramco in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië sinds de start van het huidige conflict in Jemen. De aanval werd opgeëist door de Houthi-rebellen uit Jemen.

Saudi-Arabië moest door de aanval zijn productie halveren.  Aramco wou trachten om tegen maandag opnieuw een derde van zijn output te herstellen, maar wordt steeds pessimistischer over een snel herstel. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel van de productie binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.

Nieuwe aanvallen

Na de drone-aanval op Saoedi-Arabische oliecentrales, hebben de Jemenitische Houthi-rebellen het buurland bedreigd met nieuwe aanvallen. “We verzekeren het Saoedische regime dat we een lange arm hebben en op elk moment, op elke gewenste plaats kunnen toeslaan”, zei Houthi-woordvoerder Jihja Sari vandaag.

De woordvoerder waarschuwde bedrijven en buitenlanders ook om niet in de gebombardeerde oliecentrales te blijven, omdat ze elk moment kunnen getroffen worden. Hij eiste dat Saoedi-Arabië een einde zou maken aan de “agressie” tegen Jemen en aan de blokkade van het land.

Oliecrisis

In een poging om de markten te kalmeren, kondigde president Trump aan dat hij zijn toelating heeft gegeven om de Amerikaanse oliereserves vrij te geven, "indien nodig om de bevoorrading te verzekeren". Die reserve werd gevormd na de oliecrisis van 1973. De olie is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana. “Meer dan genoeg olie!”, aldus Trump op Twitter.

Trump dreigt ondertussen ook met vergelding. Volgens de Verenigde Staten zit Iran achter de aanval, en niet de Houthi-rebellen. Teheran ontkent. Trump zei op Twitter dat “er redenen zijn om te geloven dat we de schuldige kennen” voor de olie-aanval op Saudi-Arabië. “De VS staan klaar, maar we wachten op bevestiging en willen horen van Saudi-Arabië wie zij voor de aanval verantwoordelijk houden en onder welke omstandigheden we verdere stappen moeten ondernemen.”

Sadam Hussein

Voor de oliemarkten is de acute verstoring de ergste ooit, waarbij het verlies van de Koeweitse en Iraakse olie-aanvoer in augustus 1990 werd overtroffen. Destijds viel Sadam Hussein zijn buurland binnen. Het is ook groter dan het verlies van de Iraanse productie tijdens de Islamitische Revolutie in 1979.

Kenners wijzen er op dat de kwetsbaarheid van de Saudische infrastructuur, die tot nu toe als zeer stabiel werd gezien voor de oliemarkten, een nieuwe werkelijkheid is waar handelaren rekening mee moeten houden.

3
AP

Olie-aandelen profiteren

De Europese beurzen gingen vanmorgen lager na de aanvallen van dit weekend op de Saoedische olie-industrie. Vooral luchtvaartbedrijven verloren terrein, oliebedrijven verging het beter.

De beurzen van onder meer Brussel, Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen gingen maandag lager van start. Luchtvaartbedrijven als EasyJet en Air France-KLM hadden het meest last van de stijgende olieprijzen. Olie-aandelen zoals Shell of Total profiteren dan weer van de stijgende prijzen.

Beursgang

De Saoedische autoriteiten bekijken de mogelijkheid om de langverwachte beursgang van oliereus Aramco uit te stellen, na de droneaanval op Saoedi-Arabische olie-installaties. Dat melden bronnen dichtbij het dossier vandaag.

“De schade wordt in kaart gebracht. Het is een mogelijkheid, maar het is nog erg vroeg”, aldus een van de bronnen aan het Franse persagentschap AFP. Aramco voorzag tot dusver om in november naar de beurs te trekken.

Bekijk ook: wie is Saudische kroonprins Mohammed bin Salman?

144 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Tichmann

    Behalve in Amerika, de benzine staat nu 0.67 euro p/liter...

  • Bart Van Ransbeeck

    als je miljarden wil verdienen op korte tijd , is dit een uitstekend plan , zet putopties op dalen prijs olie massal in , voer een drone aanval uit als de beurs toe is , zdat niemand kan reageren ...en incasseer je miljarden .....wie heeft er ingezet? en je kent de dader

Lees meer