Beeld ter illustratie.
AP Beeld ter illustratie.

Olierijk Venezuela kampt met tekort: Iraanse tanker levert brandstof

Een Iraanse olietanker is in Venezuela aangekomen volgens de Iraanse ambassade in Caracas. Het is de eerste van vijf olietankers die de brandstof naar het olierijke Zuid-Amerikaanse land brengen. Venezuela zit vrijwel zonder olie door jarenlang wanbeleid. Een tweede tanker, de Forest, komt volgens Iraanse media ook spoedig in Venezuela aan. De Verenigde Staten keuren deze leveranties fel af.

Venezuela beschikt over de grootste oliereserves ter wereld, maar is niet meer in staat die te exploiteren. Wat er nog aan brandstof is, wordt sinds een paar maanden gerantsoeneerd en de distributie is in handen van militairen gegeven. 

Militairen vormen de ruggengraat van het regime van de in binnen- en buitenland omstreden president Nicolás Maduro. Zij profiteren in tegenstelling tot de meeste Venezolanen wel van de vele natuurlijke hulpbronnen.
Het regime wordt er onder meer door de VS van beschuldigd ook op grote schaal drugs te smokkelen. Washington bestrijdt het regime met sancties in de oliesector. Dat bemoeilijkt de pogingen om de Venezolaanse oliesector weer op te bouwen.

Tot ergernis van de VS heeft Iran technici en onderdelen naar raffinaderijen van het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) gestuurd om te helpen. Iran wordt al heel lang zwaar door Amerikaanse sancties getroffen en wil Venezuela bijstaan. Teheran zou voor de hulp wel goud van Maduro krijgen ter waarde van een half miljard dollar. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Remi Kurajber

    Goed zo. Amerika moet eens stoppen met oorlogen en ellende te zaaien en op zijn plaats gezet worden

  • Paul De Mol

    Wat een hoop Amerikaanse propaganda weer. Neem slechts dit: "Zij (de militairen) profiteren in tegenstelling tot de meeste Venezolanen wel van de vele natuurlijke hulpbronnen." En wie profiteerden vóór de komst van Chavez? Ook niet de meeste Venezolanen: die waren straatarm. Maar wel de Westerse miljardairs, die de rijkdom zomaar buitensleepten. En dat willen de Amerikanen natuurlijk terug.

Lees meer